Kako dobiti tender: ključne stvari koje treba da znate

Datum objave 26.09.2019. 15:00

Naša Mreža

Prva reakcija većine nas na reč tender je borba sa gomilom papira i administracije. Posebno kada tender raspiše medjunarodna organizacija i kada shvatite da postoje formulari čiji nazivi podsećaju na imena prigradskih linija GSPa.

Prva i osnovna stvar koju mogu odmah da vam kažem, kao neko ko je spremio ozbiljnu količinu tenderskih dokumentacija, je: bez panike, to zaista i jeste u najvećoj meri ogromna količina papira koji prosto tu moraju da budu da bi se oni koji raspisuju tender zaštitili i prikazali vam sva pravila. Ekološki, to je katastrofa, jer mnogi traže dostavu postom, što znači da ubijete omanju šumu svaki put, ali to već nije tema za vas i mene. Takodje, nije lako ni onome ko mora da potpise ili pečatira (iako živimo u doba elektronskih potpisa, a pečat u većini zemalja više nije neophodan), ali ni to nije naša tema.

Za vas je najbitniji dokument nešto sto se u medjunarodnim projektima zove Terms of Reference, a u našim projektni zadatak. Ovo zaista pažljivo morate pročitati vise puta da biste razumeli 1) šta se od vas traži 2) šta ste slično ranije radili i 3) koji članovi vašeg tima su to radili. Drugim rečima, svaki tender je poseban – u obimu informacija koje se traže, strukturi, dodatnoj i pratećoj dokumentaciji, tipu budžeta – ali svaki sadrži neke zajedničke karakteristike i delove koje je potrebno pripremiti. 

Dešava se i da niste sigurni da li da izađete na tender. 

Ako je na većinu pitanja odgovor potvrdan, nastavite dalje.

Proces pripreme tendera obuhvata sledeće korake: 

Ukoliko znate nekog zaposlenog u sličnoj organizaciji kao što je naručilac tendera na koji ćete se prijaviti, ne može škoditi da dobijete dodatne informacije u pogledu načina razmišljanja organizacije, tipa metodologije koja se preferira ili očekivanja kada su slilni projekti u pitanju. U slučaju međunarodnih organizacija, izuzetno je važno demonstrirati razumevanje problematike izložene u projektnom zadatku i ujedno potkrepiti relevantnim iskustvom vaše firme. 

I za kraj, najznačajnije: izlazite što više na tendere i svaki put će sve biti lakše. Razumećete zahteve, očekivaja i brže ćete moći da procenite da li je to nešto što odgovara vašoj firmi ili organizaciji. 

I srećno!

5

0

Napišite komentar

Da biste ostavili komentar potrebno je da budete

registrovani korisnik.

Broj komentara 0

JOŠ OBJAVA “Biznis savetnik”

Kako veštačka inteligencija može unaprediti vaš odnos sa kupcima

Datum objave 17.10.2019.

Vodič za zamrzavanje preduzetničke radnje

Datum objave 16.10.2019.

Edukacija zaposlenih kao faktor razvoja vašeg biznisa

Datum objave 15.10.2019.

©

Copyright 2019 Vip Mobile - Naša Mreža

Uslovi korišćenja

PREUZMITE APLIKACIJU

Uslovi korišćenja

© Copyright 2019 Vip Mobile - Naša Mreža