Saveti

Koji su to benefiti koje će vlasnici biznisa imati od eFiskalizacije?

Kako se bliži 30. april, krajnji rok za prelazak na novi sistem aFiskalizacije, vlasnici malih i srednjih preduzeća u toku su odabira novih uređaja i sistema koje će ubuduće morati da koriste umesto starih kasa. Naravno, retko ko ima vremena da razmišlja o benefitima koje će moći da imaju zahvaljujući savremenim tehnološkim rešenjima koja su implementirana u nove modele.

Kako se bliži 30. april, krajnji rok za prelazak na novi sistem aFiskalizacije, vlasnici malih i srednjih preduzeća u toku su odabira novih uređaja i sistema koje će ubuduće morati da koriste umesto starih kasa. Naravno, retko ko ima vremena da razmišlja o benefitima koje će moći da imaju zahvaljujući savremenim tehnološkim rešenjima koja su implementirana u nove modele.

Osim toga što je ključna korist za društvo to što se sa eFiskalizacijom stvara osnova za efikasniju borbu protiv sive ekonomije, sami biznisi će imati mogućnost da kroz aplikaciju, u realnom vremenu, dobiju korisne podatke, kao npr. informacije o stanju zaliha, što u trgovini, posebno maloprodaji, predstavlja jedan od ključnih elemenata za profitabilnost. Zato su se u proces eFiskalizacije uključile i telekomunikacione kompanije, koje su omogućile zaokružena rešenja, kao i pomoć pri odabiru i instaliciji celog sistema.

Aktuelna epizoda podcasta „Pojačalo“ autora Ivana Minića upravo je bila posvećena temi eFiskalizacije i do sada, nepoznatim korisnim stvarima koje mogu da budu posledica celog procesa. Iz kompanije A1 Srbija, koja je uveliko na tržištu sa end to end rešenjem koje se zove eFiskal, napominju da će vlasnici malih i srednjih biznisa sada imati mnogo podataka koje će kasnije, eventualno uz neki softver, moći da obrade, pa da saznaju važne činjenice o svom poslovanju, lageru, protoku itd.

– Naš portfolio proizvoda je namenjen raznim sferama poslovanja korisnika malih, srednjih, velikih preduzeća, što znači da za nas nije novo uvesti neki nov proizvod i nov portfolio proizvoda u našu kompaniju, kako bi korisnicima mogli da ponudimo više stvari istovremeno, počevši od security rešenja, data connectivity-a itd. Odatle mi u fiskalizaciji. S tim u vezi, potrudili smo se da zaista što više naučimo o ovoj materiji, da izaberemo najkvalitetnije proizvode, da te proizvode nekako pokušamo da stavimo u kontekst veličine preduzeća i kompleksnosti biznisa kojim se korisnici bave – istakao je Miloš Knežević, Enterprise Sales Director A1 Srbija.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da je je PKS održao nekoliko radionica, seminara i webinara na temu eFiskalizacije, kako bi pomogao preduzećima da što lakše prođu ovu transformaciju.

– Mi ćemo kroz elektronsku razmenu informacija konačno na jednom mestu, a to je u ovom slučaju Poreska uprava, imati sve informacije, imati praktično robno knjigovodstvo naše zemlje. Imaćemo mogućnost da vidimo da neka roba koja je proizvedena negde, i kroz elektronsku razmenu faktura završila u nekoj maloprodaji, i kad ukrstimo te podatke sa podacima sa fiskalnih računa, mi ćemo imati informacije da li je sve prometovano u skladu sa zakonom ili ne.

Malinović je istakao da sada postoji osnov za debirokratizaciju srpskog tržišta, jer će sada PKS moći da traži da se ukine knjiga evidencije prometa, na koju mala i srednja preduzeća godišnje potroše preko 2.5 milijardi radnih sati.

S obzirom na to da proces eFiskalizacije ipak ima nekoliko koraka, a jedan deo zavisi i od Poreske uprave, sagovornici su apelovali na preduzeća da se aktiviraju po tom pitanju, da pozovu koga god oni žele, svog najbližeg servisera ako hoće, ali samo da krenu na vreme sa tranzicijom, da ne čekaju poslednjih nedelju dana.

– Ako sad uzmete rešenje, konkretno od A1 Srbija, usluga se ne naplaćuje dok ne krenete u produkciju – poručio je Knežević.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi