Knjigovođa mi je predao bilanse

Knjigovođa mi je predao bilanse / Pitanja korisnika

Knjigovodstvo /

Knjigovođa mi je predao bilanse u kojima je prikazana dobit, a firma na tekućem računu nema taj novac. Kako je to moguće, da li je knjigovođa pogrešio?

Miloš P.
Marija Đorđić /

Poštovani,

Ukoliko se dobitak ne podudara sa iznosom sredstava koji firma ima na tekućim računima, to ne znači nužno da je posredi greška. Štaviše, ovo je tipična situacija u privredi.

Naime, finansijski rezultat (dobitak ili gubitak) predstavlja razliku između prihoda (fakturisane prodate robe i usluge kupcima) i rashoda (troškova nabavne vrednosti materijala, robe, troškova zarada, plaćenih usluga, amortizacije osnovnih sredstava, itd.) u jednoj kalendarskoj godini.

Sa druge strane, saldo na tekućem računu je rezultat priliva i odliva novca sa tekućeg računa. Svaki put kada prihodi ne nastanu u istoj godini (ili u istoj vrednosti) kad i prilivi, odnosno rashode ne prate odlivi sa tekućeg računa, doći će do odstupanja finansijskog rezultata (dobitka) u bilansu uspeha od salda na tekućim računima.

Tipični primeri koji dovode do odstupanja, jer se po ovim promenama ne knjiže troškovi a odliv novca je nastao, su:

  • Nabavka zalihe robe koja nije prodata na 31.12. tekuće godine
  • Nabavka osnovnih sredstava (vozila i opreme)
  • Plaćanje depozita

Uzrok mogu biti i evidentirani prihodi za koje će naplata nastati tek u narednoj godini, kao što su izdati računi kupcima na dan 31. decembar koje kupci plaćaju tokom naredne poslovne godine.