Usluge sadnje trave i đubrenje i održavanje zelenih površina u preduzećima

Usluge sadnje trave i đubrenje i održavanje zelenih površina u preduzećima / Pitanja korisnika

Knjigovodstvo /

Poštovani, usluge sadnje trave i đubrenje i održavanje zelenih površina u preduzećima, da li se PDV obračunava po stopi od 10 ili je 20%? Da bi imao olakšice šta treba da uradi pošto se samo tim poslom bavi,šta treba da bi se svrstalo u komunalnu delatnost? Još jedno pitanje, po članu 10 stav 2 tačka 3 da li ide u polje 3a3 i odma se prebija sa 8b2 i 8e2,p ošto tako moj šef radi Ili taj porez po internom obračunu treba da se plati. Pozdrav i unapred Hvala

Vesna P.
Marija Đorđić /

Ukoliko po osnovu prometa imate pravo na odbitak PDV-a, nemate obavezu da platite PDV obračunat kroz interni obračun, s obzirom da se obaveza anulira prethodnim porezom iz istog obračuna.

Zakonom o porezu na dodatu vrednost, u članu 23 uređeno je da se posebna stopa od 10% primenjuje, između ostalog na promet usluga održavanjaejavnih zelenih površina i priobalja.

Pravilnikom o PDV-u dalje je uređeno da se održavanjem javnih zelenih površina i priobalja, u smislu člana 23. stav 2. tačka 19) Zakona, smatra tekuće i investiciono održavanje i sanacija javnih zelenih površina (rekreativnih i drugih) i priobalja.

Obratite pažnju da se navode isključivo javne zelene površine i priobalje.

Ukoliko pružate opisane usluge, na iste primenjujete stopu poreza od 10%.

Ukoliko površine koje održavate nisu javne, usluge fakturišete po stopi od 20%.