Želim da pređem na to da sama uplaćujem doprinose, a poslodavac mi kaže da je to oko 65% plate. Kako to funkcioniše?

Želim da pređem na to da sama uplaćujem doprinose, a poslodavac mi kaže da je to oko 65% plate. Kako to funkcioniše? / Pitanja korisnika

Knjigovodstvo /

Radim u frizerskom salonu u Nišu i zaposlena sam za stalno. Želim da pređem na to da sama uplaćujem doprinose, a poslodavac mi kaže da je to oko 65% plate. Kako to funkcioniše?

Ana R.
Marija Đorđić /

Poštovana,

Zarada zaposlenog je predmet dogovora između poslodavca i zaposlenog, a ista se definiše ugovorom o radu.

Zarada se u ugovoru definiše u bruto iznosu, što je iznos zarade koji sadrži porez i doprinose na teret zaposlenog. Na zaradu se, pored poreza i doprinosa na teret zaposlenog, obračunavaju i plaćaju i doprinosi na teret poslodavca. Sve dažbine padaju na teret poslodavca koji je dužan da ih uplati na odgovarajuće račune Budžeta Republike Srbije, prilikom isplate neto zarade zaposlenom.

Zarada zaposlenog za standardno radno vreme i standardni radni učinak ne može biti niža od minimalne zarade.

Poslodavac doprinose plaća barem na minimalnu mesečnu osnovicu doprinosa, i u tom slučaju, poresko opterećenje iznosi oko 65%. Kao što smo već naveli, ukupno poresko opterećenje podnosi poslodavac.

Svako dobro!

    Postavite pitanje

    Pre postavljanja pitanja pretražite naš sajt, možda smo već dali odgovor na slično ili srodno pitanje.

    Potrudićemo se da odgovorimo na pitanja koja nam šaljete, ali ne možemo da garantujemo da će to uvek biti slučaj.    Iz koje oblasti Vam možemo pomoći?*