Arhiva

Izazovi malih i srednjih preduzeća: Kako pronaći dodatna sredstva? Alternativni izvori finansiranja

d4yPhKoc

Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji nisu dovoljno informisana o mogućnostima da, osim bankarskih kredita, mogu koristiti i druge spoljne izvore finansiranja, poput međunarodnih i državnih programa donacija ili pozajmica investicionih fondova pod povoljnijim uslovima.

Kad pričamo o eksternom finansiranju malih i srednjih preduzeća, najzastupljeniji oblik su bankarski krediti. Zajedno sa finansijskim lizingom, oni su tradicionalan način obezbeđenja sredstava za poslovne aktivnosti. Međutim, promena poslovnog ambijenta dovela je i do promene u odnosima između privrednih subjekata i kreditora, što je mala i srednja preduzeća podstaklo da razmotre i druge mogućnosti finansiranja. 

Jedna od njih su donacije ili davanje pozajmica pod povoljnim uslovima iz EU fondova, međunarodnih finansijskih i državnih institucija. Međutim, rukovodioci malih i srednjih preduzeća su i dalje nedovoljno informisani o ovakvim programima. Zbog toga bi trebalo da angažuju menadžere koji će ih upoznati sa povoljnim načinima finansiranja i pomoći im u procesu odobravanja sredstava.

Sredstva za poslovanje i rast je moguće obezbediti i kroz merdžere i akvizicije. Danas kapital ne poznaje granice, niti kontinente i brzo se seli na tržišta koja pružaju uslove za ostvarivanje boljih poslovnih rezultata. Investitori se sve više odlučuju da ulažu u srednja i mala preduzeća koja kasnije koriste kao platforme za rast i širenje. Poslednjih godina kriterijumi za ulaganje su sve blaži, a istraživanja pokazuju da međunarodni investicioni fondovi vide Centralnu i Istočnu Evropu kao atraktivnu destinaciju za ulaganja u narednih pet godina.

Preduzeća koja karakteriše sezonalnost u poslovanju i prilivu sredstava, kao i ona koja periodično ostvaruju značajnije prilive, svoja sredstva mogu oročiti kod banaka. Mogu ih takođe plasirati i u novčane fondove i „obrnuti“ u periodu od svega nekoliko dana. Na taj način obezbeđuje se prinos koji često premašuje kamate poslovnih banaka. 

Zakon o Alternativnim investicionim fondovima koji će se primenjivati od aprila 2020. godine omogući će kreiranje pozitivnog ekosistema za efikasnije finansiranje startapova, malih i srednjih preduzeća. Zakon predviđa mogućnost osnivanja različitih vrsta Alternativnih investicionih fondova (AIF) koji će ulagati u hartije od vrednosti, privredna društv, potraživanja po datim zajmovima, nepokretnosti, robu, i tako dalje. Regulisanje ove oblasti investiranja i mogućnost osnivanja različitih Alternativnih investicionih fondova zasigurno će uticati na postepeni rast zastupljenosti alternativnog finansiranja malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji. 

Autor teksta je Marko Fabris, PwC Srbija, Direktor u Odeljenju za usluge poslovnog savetovanja za SEE region

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi