Arhiva

Kako da mikro i mala preduzeća opstanu i tokom krize

FO27T6ib

Istraživanje Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva o posledicama pandemije

Posledice zbog pojave korona virusa i u Srbiji se već osećaju, a najviše na udaru su mikro, mala i srednja preduzeća, koja zapošljavaju 629.000 ljudi. Ova preduzeća imaju i mnogo širi društveni uticaj na kvalitet života više od tri miliona ljudi u našoj zemlji. Veliki broj ovih preduzeća posluje u nerazvijenim opštinama gde predstavljaju važan oslonac lokalnih zajednica. 

 Prema istraživanju Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva, od ispitanih 209 mikro i malih preduzeća, njih 85 odsto procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, 80 odsto očekuje smanjenje potražnje za njihovim proizvodima i uslugama tokom i nakon pandemije, dok oko 30 odsto smatra da će se to odraziti na smanjenje broja zaposlenih.

Više od 70 odsto preduzeća očekuje da će osećati ekonomske posledice pandemije na poslovanje 6 meseci i duže, a više od 48 odsto njih procenjuje da izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške. Kada je u pitanju podrška za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća, najvećem broju preduzeća bi značile mere oslobođenja od poreza i doprinosa, jednokratna finansijska podrška, pristup povoljnim kreditima i moratorijum na otplatu kredita bankama i svih dažbina državi. 

Solidarnost i zajedničko delovanje je mera koja može da udruži velike kompanije i privatni sektor u cilju podrške mikro i malim preduzećima. Preduzetnici su davali predloge i na koji način ta ideja može da se realizuje: od davanja prednosti malim domaćim proizvođačima u odnosu na uvoznu robu, podrške u promociji i marketingu, aktivnom uključivanju velikih kompanija u promociji mikro i malih preduzeća u krizi; poštovanja postojećih i/ili skraćenja valuta plaćanja; kao i do uključivanja u prodajne lance i besplatno ulistavanje mikro i malih preduzeća iz Srbije.

Podrška bi mogla da dođe i u formi biznis i finansijskog savetovanja, pri obezbeđivanju novih klijenata; odlaganje rokova plaćanja računa i mogućnost plaćanja na rate; donacije u vidu robe ili finansijskih sredstava i pozajmice za likvidnost. 

Najveći broj preduzeća koja su učestvovala u anketi Foruma dolazi iz sektora turizma i ugostiteljstva, uslužne delatnosti, poljoprivredo-prehrambenog sektora, obrazovanja i konsaltinga, trgovine, prodaje, proizvodnog sektora, kozmetike i frizerske delatnosti, odnosno tekstilne i krojačke delatnosti. Pored toga tu su još i arhitektura, građevinarstvo i nekretnine, transport i auto oprema.  

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi