Arhiva

Kako finansirati ideju i startap projekat?

BqL6UswA

Najteže je sprovesti ideju u delo. To znaju svi koji su se ikada upustili u preduzetničke vode.

Naći novac za startap je podjednako teško, ali nikada ne treba odustati. Danas postoji više načina kako da finansirate projekat i ostvarite svoju zamisao. 

Finansijska podrška

Pre nego što se upustite u potragu za finansijama, proverite prvo koliko je vaša ideja prijemčiva drugima. Pitajte porodicu, prijatelje, ali i neke poslovne ljude koje poznajete. Možete i da reklamirate svoju ideju putem interneta i ponudite je tržištu – to će biti dobar pokazatelj da li postoji prostor za vaš startap. Ukoliko ne vidite da su drugi oduševljeni vašom idejom, menjajte je. 

Ako je vaša okolina pozitivno odreagovala na vaš plan, tražite podršku. Možda ovo ne zvuči kao najbolja opcija, ali ukoliko imate porodicu koja veruje u vas, ne odbacujte ideju da ih zamolite za pozajmicu. Ukoliko vide da vredno radite na ostvarenju svog projekta, neće im biti teško da vas podrže i u finansijskom smislu. Još je bolje ukoliko i sami imate deo sredstava iz štednje ili ste već odvojili deo novca za ovu namenu, uložite i njih u pokretanje projekta. 

Do novca možete doći i ako prodate neku pokretnu ili nepokretnu imovinu. Morate imati na umu da verovatno neće sve ići glatko kao što ste zamislili, pa treba da se naoružate strpljenjem i da ostanete uporni.

Privatna podrška

Ukoliko ne želite da kvarite porodične i prijateljske odnose, postoje i drugi načini da dobijete finansijsku podršku. Pretražite poslovni dnevnik kompanija iz industrije u kojoj nameravate da ponudite svoju ideju. Ne morate da ih poznajete, zakažite sastanak i napravite prodajnu prezentaciju. Možda će vam ponuditi novac u zamenu za procenat učešća u dobiti vašeg startapa. Njihova podrška ne mora uvek biti u novcu. Može se ogledati i u besplatnom prostoru, u opremi koja vam je neophodna, ali i u deljenju znanja koja su vam potrebna da usavršite svoj projekat. 

Anđeli investitori 

Kada govorimo o finansijskoj podršci kompanija iz industrije u koju potpada i vaš projekat, nije loše da znate da anđeli investitori često lično vole da se angažuju na projektima u koje ulažu. Investitor koji je već ostvario uspeh u toj oblasti će vas najbolje razumeti. Njima neće biti problem da, ukoliko prepoznaju dobru ideju, ulože u projekat i milionski iznos, pa su zato dobar izvor za početne seed investicije. Kako vam ovaj investitor daje novac, želeće i deo kontrole nad onim što radite , pa može da traži i desetak posto udela u kompaniji, ali se može desiti da traži da postane i ravnopravni suosnivač. Ne zaboravite da u paketu dobijate i njihovo znanje, kontakte i iskustvo, a to je jednako vredno kao i finansijska podrška. 

Grupe anđela investitora, koji se udružuju u fondove kako bi podelili rizik, možete naći i na mrežama Serbian Business Angels Network i Croatian Business Angel Network, a obavezno pogledajte i AngelList, jedan od najboljih resursa za ovo na Internetu.

Seed fondovi i akceleratori

Seed akceleratori su vrsta poslovnih inkubatora. Osim početne investicije, oni nude i znanje i povezivanje sa ljudima iz industrije, te ujedno predstavljaju najbolji način da naučite kako se stvara i vodi startap. Za uzvrat startapi daju inkubatorima udeo od najčešće 6-12 procenata. Programi seed inkubatora obično traju 3 meseca, podrazumevaju i investiciju do 50.000 dolara i demo day, dan kada investitori proveravaju da li je vaš startap spreman za ozbiljnije investicije i sledeće korake. 

Od poznatijih Startup akceleratora izdvaja se i SeedCamp koji je već 2 puta bio u Beogradu , te 500 Startups koji je zaslužan za početno finansiranje Farmerona, inače poznat po svojom Data, Distribution and Design metodologiji.

Venture capital fondovi

VC fondovi su namenjeni izgradnji uglavnom velikog biznisa i ne razmišljaju o investicijama manjim od par miliona dolara. Ovi fondovi pomažu u izgradnji velike kompanije, pravnom okviru i svim drugim pratećim elementima, pa je i stepen kontrole u kompaniji u koju ulažu veći. Međutim, posle uspeha startap akceleratora, Venture Capital fondovi se sve češće odlučuju za “hibridno” rešenje, pa umeju da funkcionišu i kao kombinacija poslovnog inkubatora i VC fonda. Odličan primer za ovo je bugarski Eleven Accelerator fond za ulaganje kapitala. Od 2015. godine, u regionu je aktivan i fond South Central Ventures, a od tada su već uložili u pet startapa iz Srbije.

Od januara 2017. godine, sa radom je počeo i domaći fond ICT Hub Venture, prvi seed fond koji nudi manje investicije do 50.000 evra za startape u ranoj fazi. To ih čini drugačijima od ostalih fondova na tržištu koji traže daleko ozbiljniji postojeći proizvod. Do sada su podržali već 9 domaćih stratup-a. 

Državna, institucionalna i podrška NVO

Podršku u vidu kredita nudi i Fond za razvoj Republike Srbije, dok Fond za inovacionu delatnost svake godine finansira veliki broj startap projekata u vidu bespovratnih grantova, a po principu sufinansiranja. Svakako se obratite i lokalnoj samoupravi, raznim organizacijama koje nude grantove, kao što su nevladine i vladine organizacije i institucije, društveno odgovorne firme, banke, ambasade stranih zemalja… Pretažite Google i naći ćete već neku organizaciju koja bi vam mogla pomoći. Oni koji vrede, relevantni su i dobijaju puno linkova ka svojim sajtovima, tj. imaju prirodan SEO te nalaze se na vrhu rezultata pretrage. Uposlite Google pretraživač i sigurno ćete naći odgovore. Ako ne pomogne ništa od navedenog, ohrabrite se da podignete kredit kod banke. 

Najvažnije je da verujete u sebe i svoju ideju. Najbolji primer da takva strategija ima uspeha je i Vip mobile, koji je počeo kao startap, a danas ima preko 2,3 miliona korisnika. S obzirom da su se i oni suočavali sa istim, brojnim izazovima sa kojima se vi i vaš tim suočavate danas, odlučili su da vam pomognu u avanturi osnivanja biznisa i podrže vaš rast i razvoj. Zato pogledajte i iskoristite njihovu startup ponudu po specijalnim uslovima! Dozvolite sebi i vašem biznisu da dostigne svoj pun potencijal.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi