Arhiva

Kako možete pomoći svojim omiljenim malim biznisima da opstanu

Jmz9aJry

Pandemija koronavirusa zatvorila je vrata mnogih malih biznisa. Procenjuje se da ugostiteljstvo i turizam trpe najteže udare, a stručnjaci uveliko donose prognoze kada je u pitanju ekonomija.

Mali preduzetnici koji odgovorno posluju u skladu sa vanrednim merama morali su da smanje obim posla, da prilagode poslovanje radu od kuće ili čak da prestanu da rade. Iako zbog restrikcija i ograničenja kretanja građani trenutno ne mogu da urade puno, postoje načini da pomognete svojim omiljenim malim biznisima da opstanu u ovoj teškoj situaciji.

Kupujte domaće proizvode

U svakom trgovinskom lancu možete pronaći namirnice manjih proizvođača. Prilikom sledeće kupovine, odlučite se baš za njih. 

Koristite uslugu dostave hrane 

Sigurno imate svoj omiljeni lokalni restoran ili bar, a sada imate i šansu da naručite hranu u kojoj inače uživate. Ne zaboravite da ostavite bakšiš!

Kupujte onlajn 

Pojedini preduzetnici imaju ovu mogućnost na svom veb-sajtu, bilo da se radi o proizvodima ili uslugama kao što su učenje i vežbanje.

Pomerajte, ne otkazujte 

Ukoliko ste planirali neko putovanje, raspitajte se u turističkoj agenciji kakvo je stanje i da li je moguće da umesto otkazivanja odredite neki drugi datum. Učinite slično sa frizerom, kozmetičarem, stomatologom. 

Donacija 

Ukoliko smatrate da možete da izdvojite određenu sumu kako biste podržali neki mali biznis, svakako se raspitajte na koji način to možete da uradite, jer je trenutno svaka vrsta pomoći dobrodošla. Nekim malim biznisima možda znači i bilo kakav oblik volonterskog rada.

Preporučite omiljene male biznise na društvenim mrežama 

Označite ih, podelite sa prijateljima zašto vam je stalo da njihovo poslovanje opstane, i uputite ih kako i oni mogu da budu od pomoći. Koliko god vam neka od ovih mera delovala kao sitnica, nekome svakako mnogo znači, a vama omogućava da na neki način održavate odnos sa preduzetnicima koje trenutno ne možete da posećujete.   

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi