Arhiva

Kako se psihološki spremiti i lakše uploviti u biznis ako ste žena?

X6WGUZOr

Početak privatnog posla za svakog preduzetnika, po pravilu, jeste stresan i oni se suočavaju sa brojnim nepoznanicama

Početak privatnog posla za svakog preduzetnika, po pravilu, jeste stresan i oni se suočavaju sa brojnim nepoznanicama – da li ću ja to moći, imam li dovoljno znanja/novca/ideja/istrajnosti za to, šta ako ne krene kako treba, i mnogim drugim. Počinjete li posao u Srbiji, dodatno će vas opteretiti to što radite u nestabilnom poslovnom okruženju, nekonkurentnim uslovima, u stalnoj ste borbi sa administracijom i nepredvidivim pravilima, koja se menjaju sa svakom vlašću. Dodate li se na sve to da ste žena – neće vam biti nimalo lako.

U samom startu, statistika nije na vašoj strani. Danas je u Srbiji među preduzetnicima dvostruko više muškaraca nego žena, jer je ulazak dama u preduzetničke vode često uslovljen postojanjem stereotipa, kao i teškoćama u usklađivanju porodičnih i poslovnih obaveza, u društvu koje još uvek naginje patrijarhalnom modelu.

U poslovnom sektoru, na rukovodećim položajima i u ulozi vlasnika i osnivača malih i srednjih preduzeća i dalje su češći muškarci – 77,9 odsto. Žene su najčešće vlasnice radnji (34,3 odsto) i srednjih privrednih društava (22,1 odsto).

Najveće izazove za preduzetnice predstavljaju nedostatak izvora finansiranja za uspešno započinjanje sopstvenog posla, nedovoljne poreske olakšice, slabi poslovni kontakti, a često i nedostatak informacija. Sve to može psihološki da optereti i udalji od odluke da se na taj put krene.

I predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije (UPŽ), Sanja Popović Pantić, kaže da su žene i dalje najviše limitirane nedostatkom početnog kapitala i neadekvatnim finansijskim instrumentima koji su im važni za otpočinjanje biznisa. „Najteže im je u početku, ali nije lako ni u prvih 10 godina. Zato pomažemo na razne načine preduzetnicama u raznim fazama razvoja biznisa. Aktivno radimo na edukaciji svih članica, a posebno mladih preduzetnica, koje razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa. Edukacije su fokusirane na procedure vezane za otvaranje firmi, kao i na teme koje su relevantne za nove preduzetnice.“

„Edukacija je nešto što preduzetnicama početnicama pomaže da osete da nisu same, da imaju podršku udruženja, ali i žena koje su taj put već prešle i mogu da ih posavetuju ili pomognu ako dođe do problema. Tipične teme koje različite edukacije i radionice uključuju jesu osmišljavanje i predstavljanje biznis ideje, registracija firme, pravne, finansijske i poreske obaveze po registrovanju firme, pristup informacijama koje pružaju državne institucije, a koje se tiču finansijske pomoći, upravljanje projektima sa posebnim osvrtom na pisanje biznis plana, strateško planiranje, zatim promocija proizvoda korišćenjem IT i društvenih mreža, uključivanje u lance dobavljača“, objašnjava Sanja Popović Pantić. Posebnu pažnju, takođe, posvećuju korišćenju novih tehnologija u svrhu promocije sopstvenog biznisa.

„Za održavanje edukacija i radionica angažujemo eksperte – naše članice, a takođe UPŽ Srbije, se od svog osnivanja bavi i mentorskim programima u okviru kojih iskusne preduzetnice svojom ekspertizom i iskustvom pomažu početnicama u biznisu“, kaže Popović Pantić. Ističe i da je umrežavanje, odnosno povezivanje i saradnja preduzetnica naročito važna.

I dok su muškarci uglavnom najviše fokusirani na oblast IT, žene najčešće posao pokreću u sektoru usluga i prerađivačkoj industriji, što odgovara potrebama tržišta. Sanja Popović Pantić navodi da je sve više mikrofirmi i malih firmi koje se bave pružanjem usluga treninga i edukacije u oblasti razvoja ljudskih resursa i koučingom (coaching). Upravo su nove potrebe na tržištu profilisale i novu uslugu, a takvih primera ima dosta i u oblasti digitalnog makretinga koji se vodi preko društvenih mreža i brojnih novih zanimanja koja nastaju, ili će tek nastajati, a gde žene polako uzimaju primat.

Šta kažu dame koje su se odvažile da započnu posao?

„Za dobre ideje uvek je pravo vreme, naročito kada imate iskustva u određenom poslu, i nikada se ne treba libiti da se dobije informacija više ili pokuca na neka vrata radi informacije ili saveta“, ovako počinje priču Ivanka Stamenović, tekstilna dizajnerka koja je nakon što je ostala bez posla odlučila da pokrene sopstveni biznis.

Zajedno sa koleginicom osnovala je Udruženje EkoBag koje se bavi zaštitom životne sredine, tako što, reciklirajući bilborde, prave upotrebne predmete poput torbi, fascikla, futroli, novčanika. Pored toga što čuvaju prirodu, ti predmeti su unikatni i ručno rađeni.

„Oduvek sam imala preduzetnički duh, ideju, tako da sam ostavši bez posla završila obuku kreativnog šivenja i nakon toga sa koleginicom osnovala prvo socijalno-ekološko preduzeće u Srbiji. Nikad ne treba reći moje vreme je prošlo, uvek je pravo vreme za dobre ideje“, poručila je Ivanka.

U preduzeću koje funkcioniše već devet godina rade žene koje imaju više od 45 godina, i pripadaju teže zapošljivoj grupi. Ivanka navodi da posla ima dosta, a i porudžbine, kako kaže, ne prestaju da stižu.

Poručuje da je bitno da žene veruju u sebe i u svoje ideje, da se konstantno informišu i usavršavaju, i uvek se neko dobro rešenje onda može naći. Dugo godina je bila bez posla, a onda je otišla u Nacionalnu službu za zapošljavanje da se raspita o programima koje nude. Kaže da su mnoge žene odbijale kurseve šivenja, ali je ona prihvatila a u međuvremenu se ukazao projekat koji je, priseća se, bio „kao stvoren za nju“.

„Radila sam godinama u tekstilnoj industriji, svašta sam naučila, a u ovaj privatan posao svesno sam ušla, znajući da će biti teško i neizvesno i da niko preko noći nije uspeo. Veliko je tržište. Svesno sam ušla u taj ring, ali spremna da učim i svim svojim koleginicama koje su prošle obuku savetovala sam da ne odustaju“, navela je Ivanka.

Ističe i da se na tom putu nije libila da pokuca i na vrata resornih ministarstava i da se raspita o programima koje nude kao i na vrata ostalih institucija. "Kada odlučite da uspete i da istrajete u onome što ste počeli da radite, ne postoje vrata koja su za vas zatvorena, time sam se rukovodila i nailazila sam srećom na ljude koji su spremni i žele da pomognu." Dodaje i da je u svemu jako važna i podrška porodice.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi