Arhiva

Šta nam donosi Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana?

WBS4qbzv

Najavljene izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana trebalo bi da donesu efikasnije suzbijanje nelegalnog rada, veći podsticaj zapošljavanja i rasterećenje privrednih subjekata, odnosno stvaranje povoljnijih uslova za privređivanje.

Nacrtom Zakona tako je predviđeno povećanje neoporezivog iznosa zarade sa 15.300 dinara na 16.300 dinara mesečno, što praktično znači da se smanjuje osnovica poreza na zaradu, a samim tim i iznosa poreza po tom osnovu. Predloženo je i unapređenje sistema paušalnog oporezivanja prihoda od samostalne delatnosti, kao i stimulisanje zapošljavanja uvođenjem novih olakšica za određene kategorije lica.

Još jedna novina je drugačiji sistem uslova, kriterijuma i elemenata za paušalno oporezivanje samostalnih delatnosti, a razlog su brojni problemi uočeni u praksi. Kao najveći izdvojili su se nepoznat iznos ukupne poreske obaveze i kašnjenje poreskih rešenja, što dovodi do velikih opterećenja obveznika koji tek otpočinju samostalnu delatnost. 

Predložene izmene i dopune Zakona trebalo bi da pojednostave procedure i automatizuje procese obračuna poreza na prihode u ovoj delatnosti. 

To znači da će obveznik koji započne obavljanje samostalne delatnosti biti u obavezi da se opredeli za paušalno oporezivanje podnošenjem prijave za registracuju u APR-u. Podneta prijava će se automatski smatrati poreskom prijavom za paušalno oporezivanje.

U cilju podsticanja zapošljavanja, predloženo je i oslobađanje od poreza na zaradu osnivača novoosnovanih privrednih društava koja se bave inovacijama. Podsticaj se ostvaruje u vidu oslobođenja od plaćanja poreza na zaradu osnivača novoosnovanog privrednog društva i to u periodu od 36 meseci od osnivanja. 

Predviđeno je oslobađanje od obaveze plaćanja obračunatog i obustavljenog poreza iz zarade novozaposlenog lica, za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2022. godine, za sve poslodavce koji zasnuju radni odnos sa kvalifikovanim zaposlenim. Predlaže se i smanjenje poreske osnovice za novonastanjena lica koja zasnuju radni odnos sa domaćim poslodavcem.

Da li će ovakav nacrt ući u skupštinsku proceduru, ostaje da se vidi u narednom periodu, kada se javna rasprava predloženog nacrta zakona završi.

Osnovna sadržina predloženih izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana odnosi se na:

•povećanje neoporezivog iznosa zarade sa 15.300 dinara na 16.300 dinara mesečno;

•unapređenje sistema paušalnog oporezivanja prihoda koje obveznici ostvaruju po osnovu obavljanja samostalne delatnosti;

•uvođenje novih olakšica za poslodavce- novoosnovana privredna društva koja obavljaju inovacionu delatnost, po osnovu zarade osnivača koji su zaposleni u tim privrednim društvima, kao i za poslodavce koji zasnuju radni odnos sa kvalifikovnim novozaposlenim licem. Poslodavac bi bio oslobođen od plaćanja obračunatog i obustavljenog poreza iz zarade novozaposlenog lica isplaćene zaključno sa 31. decembrom 2022. godine. Oslobođenje se ostvaruje u visini 70% obračunatog i obustavljenog poreza iz zarada isplaćenih u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, kao i 65% obračunatog i obustavljenog poreza iz zarade isplaćene u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, odnosno 60% obračunatog i obustavljenog poreza iz zarade isplaćene u periodu od 1. januara do 31. decembra 2022. godine.

•smanjenje poreske osnovice na zaradu zaposlenih koji zasnuju radni odnos sa poslodavcem, kao novonastanjeni obveznici na teritoriji Republike Srbije i za kojima zbog posebnih stručnih znanja, postoji potreba na domaćem tržištu rada;

•uređenje poreskog tretmana prihoda koji ostvaruju preduzetnici ili preduzetnici paušalci koji obavljaju aktivnosti uz naknadu za istog nalogodavca ili lice povezano s nalogodavcem, a koji ispunjavaju Zakonom propisane uslove.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi