Arhiva

Trendovi organske proizvodnje u Srbiji

l8c6CftL

Termin organska poljoprivreda datira iz 40-ih godina prošlog veka, a pravu ekspanziju doživljava u poslednjih deceniju i po, kao svojevrstan odgovor na sve veću upotrebu veštačkih preparata u poljoprivredi. Popularnosti organske proizvodnje značajno je doprineo i trend zdravog života i ishrane.

U poslednjih 30 godina u Srbiji je došlo do porasta broja registrovanih proizvođača kao i obradivih površina zasađenih organskim proizvodima. Tržište organskih prozvoda ubraja se u ona koja beleže najbrži rast, a trendove organske proizvodnje u Srbiji u 2019. godini možete pogledati na infografiku koji smo u nastavku pripremili za vas.

– Prema podacima iz 2019. godine u Srbiji postoji oko 6.000 organskih poljoprivrednih proizvođača.

– 15 hiljada hektara je pod organskom proizvodnjom. Livade i pašnjaci zauzimaju oko 2.000 hektara, a ostalo su obradive površine.

– Prema procenama 99% proizvedene organske hrane se izvozi, a samo 1% se prodaje na domaćem tržištu. Ukupan izvoz iznosi oko 25 miliona evra.

– Najveći udeo u ukupnom izvozu organski proizvedenog voća imaju malina, višnja, jabuka i borovnica.

– U ukupnoj organskoj stočarskoj proizvodnji sitna i krupna stoka je najzastupljenija sa ukupno 71,5% učešća, živina sa 10,01%, a pčelinja društva sa 18,4%.

– Najčešći izazovi domaćih proizvođača su slaba informisanost o zahtevima na inostranom tržištu i nedovoljna stabilnost isporuke na inostrano tržište.

https://nasamreza.rs/app/uploads/2019/11/KqxSTQtQ.jpg
https://nasamreza.rs/app/uploads/2023/04/p5ZyqPHN.jpg

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi