Arhiva

Web design trendovi za 2019. godinu

n3bIktCk

Web dizajn je oblast koja se ubrzano menja i razvija zahvaljujući ogromnim naporima koje programeri i dizajneri ulažu u istraživanja, razvoj elemenata, stvaranje kvalitetnije veze između estetike i tehnologije i dizajniranje sajtova zasnovano na potrebama korisnika.

Rezultat ovih napora su „pametniji“ sajtovi sa lakšom i intuitivnijom interakcijom sa sadržinom i višim stepenom poklapanja estetike i interfejsa. U cilju buđenja radoznalosti i povećanja vremena koje korisnici provode na sajtu koriste se asimetrični, raspršeni rasporedi elemenata u kombinaciji sa jakim bojama i kompleksnim prelazima koji pojačavaju vizuelni doživljaj interfejsa. 

Ova dva stila kombinuju se sa minimalističkim „less is more“ stilom koji se smatra vanvremenskim i koji i u 2019. godini ostaje jedan od najpopularnijih trendova. 

Glitch tehnika, koja se koristi za fotografije i serif font imaju za cilj buđenje osećaja nostalgije što je u poslednjih nekoliko godina jedna od najčešće primenjivanih marketing strategija svetskih brendova. 

Kada je o multimediji na sajtovima reč, predviđa se da će video sadržaj, zahvaljujući navikama korisnika i prednostima koje mu sam Google daje u odnosu na druge forme sadržaja, imati preko 85% učešća u ukupnoj posećenosti. 

Takođe, izometrika, trend grafičkog dizajna koji su popularizovale ikonice i mikro interakcije u vidu pop-up prozora i različitih interesantnih signala za notifikacije, doprinose neformalnom utisku sajta i kreiranju “prijatnog okruženja” za korisnike. 

Thumb oriented navigacija kreirana je iz činjenice da većina korisnika pristupa veb-sajtovima i aplikacijama sa mobilnog telefona, pa se pravi tako da korisniku sve bude na dohvat prsta, odnosno palca. 

Smatra se da će do kraja ove decenije kreativni umovi potpuno preoblikovati Internet kakav poznajemo, pa vam zato savetujemo da pažljivo ispratite najnovije koncepte i trendove u infografiku koji smo pripremili za vas.

https://nasamreza.rs/app/uploads/2019/10/plzkCBxA.jpg
https://nasamreza.rs/app/uploads/2023/04/AeZxfevU.jpg
https://nasamreza.rs/app/uploads/2019/10/UNtUVEq3.jpg

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi