Arhiva

Zašto je za vaš biznis važno da uvek budete onlajn?

gPKu6Acl

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da u 2021. godini u Srbiji 81,5% domaćinstava poseduje internet priključak, što čini povećanje od 0,5% u odnosu na 2020. godinu.

Koga nema na Guglu – ne postoji

Porast broja internet korisnika (posebno onih na mobilnim uređajima) sugeriše da će potencijalni klijenti prvo potražiti uslugu na nekom od internet pretraživača. Stoga vam je neophodna dobra SEO optimizacija kako bi se vaša usluga nametnula kao prvo i logično rešenje. Kada klijenti pronađu digitalni put ka vama, morate u svakom trenutku biti spremni da im izađete u susret.

Porast onlajn prodaje

Istraživanja pokazuju da elektronska prodaja koja je već zabeležila značajan porast na početku pandemije 2020. i dalje raste u 2021. godini.

Posebno je interesantan statistički podatak koji govori da izraziti skok u onlajn prodaji postoji u zemljama Istočne Evrope – u trećem kvartalu 2021. primećen je skok od čak 40% u odnosu na isti kvartal prethodne godine! Prema podacima Narodne banke Srbije, broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta se u 2020. duplirao u odnosu na prethodnu godinu.

Iako je prodaja jedan od ključnih ciljeva poslovanja, a brojke jasno ukazuju na to da se ona sve više odvija u onlajn svetu, drugi ključan segment jeste građenje imidža i pružanje kvalitetne usluge koja će omogućiti da vam se kupci vraćaju i dalje preporučuju vaše usluge. I za taj segment neophodno vam je onlajn prisustvo, koje mora biti strateški isplanirano i konstantno. Ukratko, ako želite da steknete i širite bazu vernih klijenata neophodno je da stalno budete onlajn.

Kako steći prednost u tržišnoj utakmici?

Vaši konkurenti su takođe svesni neophodnosti digitalnog prisustva. Potencijalni klijenti imaju mogućnost izbora i ukoliko vi niste tu da im odmah pružite tražene informacije, vrlo će jednostavno naći nekoga ko će to učiniti.

Ukoliko sami vodite svoje društvene mreže, važan vam je konstantan pristup internetu, ali i drugi korisni alati za online poslovanje, kao što su povoljan roming saobraćaj, cyber zaštita, kao i društvene mreže. A1 Srbija nastoji da korisnicima omogući zaokružena rešenja i upravo prema ovoj potrebi je kreiran NEO biz online paket kao podrška malim bitnisima za rast na internetu. Paket uključuje 3 GB interneta, 3GB interneta u romingu, 6 meseci zaštite u A1 mreži bez naplate pomoću A1 Net Protect dodatka koji će vam pomoći da izbegnete opasnosti dok surfujete, kao i neograničeni pristup za Facebook, Instagram, Viber, Whatsapp i Twitter. Tako nijedan upit koji dobijete neće ostati bez blagovremenog odgovora.

Privremeno rešenje koje garantuje brze jednostavne odgovore jesu četbotovi, ali oni ne pružaju potrebnu personalizovanu uslugu, niti vašem pristupu komunikaciji daju ljudski dodir koji može dovesti do toga da postanete nečiji prvi izbor.

Prepoznavanje potreba klijenata

Onlajn prisustvo vam omogućava da direktno komunicirate sa svojom bazom pratilaca na društvenim mrežama, čujete njihove reakcije i postavite dalja pitanja kako biste unapredili svoju uslugu. Možete saznati više o njihovim individualnim potrebama i željama i ponuditi personalizaciju usluge koja će vas izdvojiti u odnosu na konkurenciju. Možete podeliti njihove utiske na svojim kanalima. Ukoliko vas, primera radi, taguju u Instagram storiju, neophodno je da njihovu priču podelite u naredna 24 sata, inače je više neće biti.

U zavisnosti od svoje ciljne grupe, biraćete i kanale komunikacije koji im odgovaraju i postarati se da na svim dostupnim kanalima reagujete jednako brzo i posvećeno.

Izvori: www.stat.gov.rs; www.ecommserbia.org; www.a1.rs; www.econsultancy.com; www.forbes.com

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi