Studije slučaja

Ono kad zaradiš milione na tuđem raskidu

shakira

Stara poslovica kaže: „Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“. Ali, kada su oni kojima smrkne globalno poznate face, onda vam ovo svanjavanje može doneti milione – posebno ukoliko ste čuveni brend.

O čemu se, zapravo, radi?

Sva je prilika da ste čuli za nekadašnjeg fudbalera Žerara Pikea, reprezentativca Španije i Šakiru, zvezdu pop-scene iz Kolumbije koja je doživela internacionalnu slavu. E, početkom 2023. godine ovaj par je, veoma javno i burno, okončao svoju 11-godišnju vezu na kojoj je, kako se procenjuje, CASIO dobio publicitet vredan 70 miliona dolara.

I tu dolazimo do pitanja: Šta se tu dogodilo?

Raskid, raskid četir’ noge

Nećemo ulaziti u detalje o tome zašto je čitava stvar „pukla“, to je njihova lična stvar. Dovoljno je reći da je bivši fudbaler imamo paralelnu vezu. Međutim, ono što je krucijalno za ovu priču jeste to da je Šakira nedugo nakon toga objavila, tzv. diss track, singl po imenu BZRP Music Sessions #53, koji govori o raskidu.

I tu stvar postaje zanimljiva.

Naime, u ovoj pesmi, koja je postala najgledaniji muzički spot neke latino zvezde u periodu od 24 sata, aludirajući na novu Pikeovu devojku, Šakira izgovara sledeće stigove:

You traded in a Ferrari for a Twingo
You traded in a Rolex for a Casio

(Menjao si Ferrari za Twinga/Menjao si Rolex za Casio)

Pikeov odgovor na ovu pesmu usledio je nedugo zatim – na konferenciju za novinare došao je vozeći Twinga i noseći CASIO sat na ruci, što je ispratio rečima: „Ovaj skromni sat će mi trajati do kraja života“.

A onda…

Lažni nalog ili marketinška bravura?

U čitavu priču uključio se i CASIO – navodno. Preciznije dva naloga na Twitteru koji su nosili ime ovog brenda (Casio Oficial i CasioTM), ali je sama kompanija nikada nije potvrdila bilo kakvu povezanost sa njima. Kao odgovor na Šakirinu pesmu, na ovim nalozima su postavljene dve objave koje su, za tili čas, postale viralne i dodatno skrenule pažnju publike na ovog proizvođača satova i digitrona.

Prvi tweet bio je veoma provokativan, a u njemu se kaže:

Šakira, mi možda nismo Rolex, ali je sasvim jasno da su nam kupci lojalni

Drugi nije zaostajao za prvim:

U odbranu CASIO satova, baterija im traje duže negoli veza Pikea i Šakire.

Nije potrebno spomenuti da su mediji sa uživanjem preneli ove objave, ali i utvrdili da nisu u pitanju zvanični CASIO nalozi već lažni profili koji su u svojim opisima čak imali navedeno i da se radi o parodiji.

Inače, sam CASIO je na svom zvaničnom profilu objavio tweet u kome kaže da:

Na Twitteru, Instagramu i TikToku se pojavljuje mnogo naloga koji se lažno predstavljaju kao CASIO mediji. Ne zaboravite važnost verifikovanja izvora svojih informacija.

David Zuazua, direktor marketinga kompanije CASIO za Španiju i Portugal, ovim povodom je izjavio da njihov brend ne zauzima ničiju stranu, ali i potvrdio da je „Efekat Šakira“ imao veoma pozitivan uticaj na prodaju CASIO satova.

Mogu potvrditi da su zahvaljujući Šakira efektu prodaje bile spektakularne. U subotu (72 sata nakon objavljivanja pesme), prodaja CASIO satova bila je neverovatna. Ali, najbolje od svega je što su prodaje na dvevnom nivou mnogo bolje negoli godinu dana ranije.

Bez obzira na to da li su bili u pitanju satirični nalozi ili su, možda i samo možda, marketinški magovi izveli zaista briljantan piggybacking i maksimalno iskoristili raskid dve poznate ličnosti, tek CASIO je ostvario ogromnu korist.

Šta kaže statistika?

Kao prvo, prema Google Trends podacima, Twingo i CASIO su, u prvoj nedelji nakon izbijanja skandala, postale treća i četvrta najtraženija ključna reč na globalnom nivou i dostigle najveći broj internet pretraga u periodu od pet godina. Takođe, pretrage za ključnu reč „casio vs rolex“ su porasle za 1800 procenata.

S druge strane, prema podacima kompanije Launchmetrics, firme koja se bavi razvojem softvera i analizom podataka sa fokusom na modu, lepotu i luksuz, brend CASIO je od Šakirine pesme i čitave ujdurme sa Pikeom ostvario dobit od 70 miliona dolara u vrednosti medijskog uticaja (u pitanju je metrika koja dodeljuje stvarnu monetarnu vrednost marketinškim strategijama u štampanim medijima, na internetu i društvenim medijima, kako bi se izračunao povrat na ulaganja).

Od tog iznosa, 41 milion dolara (ili 59%) je generisan kroz konverzacije na društvenim mrežama, dok je spominjanje ovog brenda u online svetu doneo još 29 miliona dolara.

S druge strane, vredno je spomenuti da je Rolex je preko društvenih mreža ostvario medijski uticaj vredan 40,5 miliona dolara i još 19,7 miliona dolara iz drugih online izvora.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Niz godina se bavi svim oblastima internet marketinga sa naglaskom na kopirajting, SEO i društvene mreže. Svoje iskustvo prenosi kroz predavanja vezana za različite oblasti internet marketinga fokusirajući se na praktičnu stranu koja je osnova uspešnog poslovanja.

Više o Ivanu