Digitalizacija

Prelaz u e-bankarstvo: na koje ključne tačke treba da obratite pažnju

Elektronsko bankarstvo se definiše kao skup raznovrsnih načina izvođenja finansijskih transakcija upotrebom računarskih mreža i telekomunikacionih medija.

Danas je ova vrsta bankarstva sastavni deo života većine ljudi u Srbiji. Velika i mala preduzeća, ali i fizička lica, najveći deo transakcija obavljaju putem elektronskog bankarstva. Za korišćenje ove usluge neophodno je da imate računar, tablet ili mobilni telefon koji podržava internet. Na ovaj način, brzo i lako pristupate svom računu u banci, nezavisno od radnog vremena banke, 7 dana u nedelji, 24 sata dnevno. 

E- banking štedi vreme i novac 

Ova vrsta bankarstva znatno štedi vreme, jer možete bez čekanja obaviti većinu transakcija zbog kojih inače idete u banku. Takođe, usluge koje se obavljaju ovim putem su oslobođene provizija od strane većine banaka, ili su te provizije značajno manje od onih koje se plaćaju na šalteru banke. Ako uzmete u obzir da je prosečna provizija u pošti ili banci prilikom plaćanja računa za komunalne usluge ili telefon prosečno oko 50 dinara, jasno je koliko novca i vremena možete uštedeti koristeći uslugu elektronskog bankarstva samo za plaćanje računa. Međutim, usluga elektronskog bankarstva se obično naplaćuje u skladu sa tarifom banke za održavanje tekućeg računa. Jedna od značajnih prednosti elektronskog bankarstva je što od momenta korišćenja te usluge imate uvid u sve transakcije na vašim računima, na jednom mestu, u elektronskoj formi, a u skladu sa rokovima čuvanja podataka koje propisuje banka.

Glavne prednosti e-bankarstva su što su troškovi usluga niži za banke i što klijent može lako da prenese sredstva sa jednog na drugo mesto odnosno račun elektronskim putem. Prednost je i što postoji veoma mala učestalost grešaka, kreditne i debitne kartice omogućavaju kupcima da ostvare i popuste na pojedinim prodajnim mestima. Važno je i to što novac možete podići sa bankomata u bilo koje vreme.

Nedostaci e- bankarstva se ogledaju pre svega u tome što se morate kvalifikovati za otvaranje računa u banci i što plaćate njegovo održavanje. To znači da prilikom otvaranja tekućeg računa, morate obavezno proveriti šta podrazumeva e-banking u odabranoj banci, koliko se naplaćuje aktiviranje usluge, mesečno održavanje računa ili usluga transfera novca. Elektronsko bankarstvo se poslednjih godina dosta razvilo,naročito u pravcu sigurnosti. Sofisticirano šifriranje uz korišćenje raznih uređaja (digitalni sertifikat, mini CD, smart kartice…) obezbeđuje sigurnost i privatnost podataka, što je prvi i ključni uslov za korišćenje e-bankinga. Korišćenje uređaja za sigurnost transakcija u većini banaka je besplatno, ali obratite pažnju na činjenicu da neke banke mogu jednokratno da vam naplate uređaj koji vam predaju prilikom potpisivanja ugovora.

M-banking 

Mobilno bankarstvo predstavlja najnoviji trend u razvoju elektronskog bankarstva koji omogućava plaćanje putem mobilnog telefona, tableta i drugih uređaja koji su opremljeni specijalnim softverom za mobilni pristup internetu. Na ovaj način možete u džepu uvek imati sve podatke o vašim računima, stanju i transferima, možete da plaćate račune na mobilnom telefonu ili tabletu, a sve je vrlo jednostavno za upotrebu. Aplikacije banaka za M-banking koje se instaliraju na mobilnom uređaju, pružaju vam čitav niz mogućnosti da bezbedno rukujete svojim finansijama. Kada jednom platite račun putem e ili m bankinga, povratka na staro neće biti.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi