Arhiva

5 saveta kako da povećate produktivnost u proizvodnji hrane

4oAHDip8

Vođenje kompanije za proizvodnju hrane sa zadatkom da sirove poljoprivredne materijale transformiše u međuproizvode ili finalne proizvode savršene za potrošnju nije lak podvig. Razlog je brz razvoj ove industrije, što je privuklo nove igrače. Štaviše, ovo je dovelo do toga da je ova unosna industrija postala izuzetno konkurentna. Sa ovom promenjivom dinamikom, najbolje je primeniti strategije koje mogu pomoći da poboljšate vašu efikasnost i produktivnost u proizvodnji hrane kako biste ostali konkurentni. Na ovaj način ćete moći da smanjite troškove i povećate profitnu maržu. Evo nekoliko načina na koje možete da postignete ovaj cilj.

Dajte prioritet obuci zaposlenih

Ljudska greška je često najslabija karika tokom procesa proizvodnje hrane. Ovo se dešava čak i ako imate tehnološki najnapredniju opremu, jer neprikladno obučeno osoblje ne zna kako da maksimizira svoju efikasnost. Zbog toga bi trebalo adekvatno da obučite zaposlene, da steknu relevantana znanja i veštine za rukovanje svom opremom.

Razmislite i da deo obuke obavi dobavljač, kao deo njihovih usluga nakon prodaje. Na ovaj način, vaša radna snaga će biti obučena da izvuče maksimum iz opreme i mašina za proizvodnju hrane. Takođe, uštedećete dosta novca na obuku osoblja, jer nema potrebe da tražite drugi pouzdan program obuke.

Ojačajte sisteme kontrole kvaliteta

Kontrola kvaliteta treba da bude na vrhu vaših prioriteta kao proizvođača hrane. Ovo je od vitalnog značaja, jer je čak i jedna negativna recenzija kupca – na primer, pramen kose, insekt ili bilo koji ostatak u vašoj hrani – dovoljan da izazove negativnu percepciju javnosti o vašem brendu. Nakon godina ili meseci rada, ovo je poslednje što biste želeli kada gradite svoj posao. Pored ovakvih skandala, potrebno je izbegavati i negativne primedbe pooštravanjem sistema kontrole kvaliteta. Na primer:

  1. Koristite rendgenske sisteme i detektore metala da skenirate svoje proizvode i proverite da li ima stranih predmeta;
  2. Zahtevajte od svojih zaposlenih da nose uniforme i kape, kako biste izbegli kontaminaciju hrane telesnim tečnostima i kosom;
  3. Sprovedite proces inspekcije u skladu sa državnim i industrijskim propisima;
  4. Koristite sisteme za kontrolu klime i temperature da biste ispitali moguće štetne promene ili zagađivače.

Automatizujte procese

Tehnologija je imala ogroman uticaj na brojne industrije, uključujući i sektor proizvodnje hrane. Zbog toga morate da koristite najnovije tehnološke inovacije da biste automatizovali određene zadatke koji se ponavljaju. Ovo takođe može pomoći da se smanji verovatnoća ljudske greške i pomaže da se poboljša efikasnost i produktivnost vaše kompanije.

Preventivno održavanje

Procesi proizvodnje hrane u velikoj meri zavise od mašina i opreme koji pomažu da se obezbedi operativna efikasnost. Ali čak i vrhunske mašine će se u nekom trenutku pokvariti ako ih ne održavate pravilno. I kao proizvođač hrane, ne želite da se nosite sa takvim zastojima. Posebno zato što ovo negativno utiče na vašu ukupnu produktivnost i profitne marže. Zbog toga morate da primenite strategije preventivnog održavanja i da ne čekate da se oprema pokvari pre nego što zakažete popravku. Umesto toga, zauzmite proaktivan pristup i planirajte preventivno održavanje.

Održavajte radno okruženje besprekorno čistim

Osim što povećava šanse za kontaminaciju, prljavo radno okruženje takođe smanjuje produktivnost ograničavanjem operacija i kretanja. Iz tog razloga, morate da se uverite da je vaše okruženje za proizvodnju hrane uvek organizovano i čisto. Uverite se da svi zaposleni poštuju pravila i da njihova radna mesta budu čista i uredna. Ostale stvari koje možete da uradite uključuju:

  1. Uklonite sve nepotrebne alate ili opremu;
  2. Postavite inventar ili zalihe blizu mesta gde su vam potrebni;
  3. Organizujte i očistite opremu;
  4. Koristite softver za veštačku inteligenciju ili automatizaciju da biste izbegli nepotrebne manuelne radnje.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi