Arhiva

Cyber napadi sve češći – šta svaki vlasnik biznisa treba da uradi?

TEeFFgSG

Gubitak poslovnih podataka jedna je od najvećih pretnji po poslovanje kompanija, ali i manjih firmi, tako da su mere cyber zaštite postale must have. Tokom poslednje dve godine, najviše kao posledica koronavirusa i sve većeg online poslovanja, ali i sadašnje situacije u Ukrajini, zvaničnici širom sveta upozoravaju na povećan broj cyber napada koji mogu da „zakače“ i one koji misle da njihovi poslovi nisu atraktivni hakerima. A atraktivnost nema ništa s tim, već je pitanje i da li ste slučajno dospeli u nečiju zlonamernu „mrežu“, za šta su šanse sve veće.

Unapređenje sajber bezbednosti

Bez obzira da li je u pitanju hakerski upad na sajtove ili phishing kampanja, važno je da se zaštite od ovakvih pretnji. Moderna antivirus zaštita je neophodna u svakoj vrsti poslovanja, kao i pravo rešenje za backup vaših podataka u IT sistemu. Prema nedavnim istraživanjima, zaposleni su najslabija karika u lancu bezbednosti podataka, jer im svakodnevno stižu sumnjivi mejlovi koji mogu da preuzmu viruse. Ukoliko ih otvore, vaš sistem je ozbiljno ugrožen. Zato vam predlažemo nekoliko rešenja koja možete odmah da primenite.

1. Razvijte plan odgovora na sajber napade

Svaka organizacija bi trebalo da kontinuirano razvija strategiju za zaštitu i oporavak podataka i sistema usled sajber napada. Prva 24 sata su ključna u sprečavanju gubitaka i zaštiti podataka i imaju veliku važnost zbog percepcije javnosti o brendu i njegovoj pouzdanosti. Oni koji izaberu pravog partnera koji će sve uraditi sistematično i posvećeno, mogu da budu zaštićeni. U trci za inovacijama, ne smeju da se zanemare bezbednosna pitanja i nema preskakanja koraka. Potrebno je da se urade konsultacije, da se snime procesi rada kompanije i identifikuju ključni procesi za zaštitu. Onda sledi kreiranje i implementacija najsavremenijih bezbednosnih rešenja, obavezni treninzi o sajber bezbednosti i odgovarajuća podrška.

2. Offensity – Security monitoring

Offensity je program zaštite IT sistema koji podrazumeva automatizovano skeniranje i proverava ranjivost „spolja“ vidljive IT infrastrukture, s obzirom da se u normalnim okolnostima dnevno otkrije preko 40 bezbednosnih ranjivosti. Za svaku primećenu ranjivost generiše se izveštaj sa procenom nivoa rizika i preporukom za otklanjanje.

Ovo rešenje je lako primenjivo i brzo se aktivira. S obzitom na to da se ono koristi u cloud-u, ne treba da se kupuje dodatna oprema niti rade bilo kakve instalacije. Offensity vam omogućava da u svakom momentu, putem onlajn kontrolne table, možete da vidite prikaz prepoznatih ranjivosti sa procenom nivoa rizika i preporukom za rešavanje.

3. Ograničite pristup vašim najvrednijim podacima

Ranije je svaki zaposleni imao pristup svim datotekama na svom računaru. Ovih dana kompanije uče na teži način, da ograniče pristup svojim najvrednijim podacima. Na kraju krajeva, nema razloga da svi zaposleni vide, na primer, finansijske informacije o klijentima. Kada ograničite kome je dozvoljeno da vidi određene dokumente, sužavate broj zaposlenih koji bi slučajno kliknuli na štetnu vezu koja stigne u mejlu.

4. Protokoli za lica van kompanije

Svaka kompanija posluje sa širokim spektrom dobavljača van kompanije. Ograničite njihovo kretanje i pristup računarima.

Za one kompanije kojima je dozvoljeno da vide vaše važne podatke, zahtevajte da se obavežu na čuvanje tajnosti podataka u koje imaju uvid, potpisivanjem NDA ugovora – ugovora o poverljivosti. Vlasnici biznisa moraju da postanu oštriji u pogledu bezbednosti, ako zaista žele da podstaknu promene.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi