Arhiva

Da li da o platama brine interni ili eksterni tim? U čemu je razlika?

fDHibz6Q

Da li je bolje da vam kadrovska, odnosno HR služba bude in-house ili van firme zavisi pre svega od potreba vašeg poslovanja.

Za preduzeće koje ima interni tim koji brine o obračunu, isplati i drugim obavezama oko plaćanja zaposlenima, kažemo da ima in-house platni spisak. Takav model vam omogućava veću kontrolu, samim tim omogućava vam da se uverite da se postupa pošteno prema vašim zaposlenima. Ovakav način poslovanja takođe vam omogućava i veću fleksibilnost ukoliko želite da uvedete neke promene koje se tiču načina plaćanja zaposlenih. Interni tim je mnogo bolje upoznat sa vašim poslovanjem i samim tim pruža bolju korisničku uslugu od eksternog tima. Međutim interni tim može pružiti niži kvalitet usluge usled nedostatka stručnosti ili znanja o napredovanju tehnologije.

Outsorcing je kada preduzeće koristi eksterni tim za rukovanje kompenzacije zaposlenima. Prednost ove opcije je ta što može biti značajno jeftinija od in-house načina poslovanja. Spoljni tim će biti stručniji i informisaniji o novoj tehnologiji od internog tima i samim tim će usluga biti kvalitetnija i dugotrajnija. Ipak ovakvim načinom poslovanja imaćete manju kontrolu i fleksibilnost.

Odgovor na pitanje koji će vam sistem više odgovarati, zavisi od specifičnih potreba vašeg poslovanja. Zato kada birate između ova dva sistema obratite pažnju na kvalitet, cenu, fleksibilnost i korisničku uslugu svake opcije. Ukoliko želite da uštedite na vremenu i novcu outsorcing je možda bolja opcija za vas, ali ukoliko težite ka većoj kontroli i fleksibilnosti razmislite o in-house kadrovskoj službi.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi