Arhiva

Da li vam je potrebno skladište za vaš onlajn binis?

XZgMKyzO

Mnogi su se odlučili za onlajn biznis da ne bi morali da se opterećuju stvarima kao što je, između ostalog, iznajmljivanje skladišta za robu koju prodaju. Međutim, kada biznis i potražnja za robom poraste, neizbežno je da će vam biti neophodan prostor za skladišenje, kako biste artikle na vreme poslali kupcima. To se posebno odnosi na biznise koji proizvode lako kvarljivu robu, kao što su prehrambeni poizvodi, ali i na one koji uvoze artikle iz dalekih zemalja, kao što je Kina, kada se na dospeće naručene robe ponekad čeka i par meseci. U zavisnosti od toga, treba da obratite pažnju na vrstu skladišnog prostora.

Skladište za lako kvarljivu robu

Prilikom skladištenja lako kvarljive robe najviše pažnje se mora obratiti na dve bitne stavke, a to su temperatura i vreme. Lako kvarljivi proizvodi, kao što su voće i povrće, meso, mlečni proizvodi, cveće, mogu se uskladištiti do preciznih vremenskih rokova, nakon čega se proizvod pakuje, a datum isteka mora da stoji na pakovanju. Na kvalitet takvih proizvoda utiču i vremenski zastoji. Početno odlaganje robe ima direktan uticaj na sve naknadne procese skladištenja, posebno na proces komisioniranja. Ako roba nije dostavljena na optimalnom mestu zbog greške u prvobitnoj dostavi, vreme putovanja se povećava, kao i vreme potrebno za preuzimanje i pakovanje robe, a sve to utiče na kvalitet i ispravnost proizvoda. Zato je neophodno da razmislite o unajmljivanju kompanije koja se bavi rukovanjem, skladištenjem i transportom lako kvarljive robe, a koja ujedno može da obavi sve neophodne veterinarske i fitosanitarne preglede, kao i da se pobrine za sve carinske procedure.

Skladište za nekvarljivu robu

Kompanije koje se bave uvozom i distribucijom proizvoda uvek se pitaju šta se više isplati, napraviti, kupiti ili iznajmiti skladište? Još je teže pronaći skladište za kratko vreme, jer obično skladišta imaju velike kompanije koje koriste ceo prostor samo za svoje potrebe. Najvažnija mesta za skladištenje robe ili lokacije sa najviše skladišta u Srbiji su Beograd, Novi Sad i Šabac. Proverite na lokalu da li postoji neko ko iznajmljuje skladišni prostor i po kojoj ceni, pa napravite svoju računicu šta vam se najviše isplati.

Ukoliko vaš onlajn biznis ima previše artikala koji vam zauzimaju prostor u kući, preporučujemo da iznajmite skladište koje će se pobrinuti da vaša roba stigne bezbedno na zadatu destinaciju. Naime, većina malih biznisa nema opremu za istovar, a i ispred zgrade ili kuće često nema pristupa za velike kamione. Zato je bolje iznajmiti manji deo nekog velikog skladišta i ne brinuti o takvim detaljima. U takvim skladištima se obično plaća po danu ili po kvadratnom metru prostora koji vaša roba zauzima.

Međutim, ako imate 1.000 i više paleta u magacinu, tada se isplati da imate sopstveno skladište. Kada birate ovu opciju, uvek uzmite u obzir troškove radnika, operativne i troškove viljuškara i druge izdatke koje ćete imati kao vlasnik skladišta. Pre odluke obavezno proučite koliki vam je promet bio prošle godine u ovo vreme i kakva je kriva rasta, koliki su sada troškovi, a kolika zarada.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi