Arhiva

Devet saveta za uspeh organizacije malih preduzeća

TRhrXUjE

Poznata je izreka da je vreme novac, a mi imamo nekoliko saveta kako to da primenite na organizaciju svog biznisa.

1. Počnite redom: Ne postoji haos koji se može opravdati kreativnošću. Istraživanja pokazuju da nered loše utiče na produktivnost i motivaciju da se poslovne obaveze završavaju. Krenite od čišćenja desktopa, preko imejlova, pa sve do stola i uživajte u naletu kreativnosti koju red donosi.

2. Spisak: Pored toga što nas čuva od mogućnosti da nešto zaboravimo, spisak je dobar način da sortirate svoje obaveze prema prioritetima (vizuelno je najupečatljivije ako to uradite bojama).

3. Optimizacija: Poznato je koliko vremena oduzima čitanje imejlova i odgovaranje na njih. Pokušajte da optimizujete vreme i napravite dva dnevna preseka kada ćete se baviti isključivo imejlovima. Satnice tih preseka dodajte na spisak. 

4. Sve na jednom mestu: Brz tempo života čini mnoge stvari fleksibilnijim. Pratite ga i imajte povezane sve urađaje kako biste u svakom trenutku mogli da pronađete upravo ono što vam je potrebno, iako niste blizu kompjutera.

5. Interna komunikacija: Isprobajte softvere koji mogu unaprediti vođenje projekata. Jedan od njih je BaseCamp, koji ima pregledan i jasan sistem praćenja projekata, raspodele uloga i praćenja zaduženja. 

6. Virtuelni asistent: Sitne svakodnevne obaveze iscrpljuju dosta energije. Verujemo da ste razmišljali o asistentu ili asistentkinji, ali to bi još jedno radno mesto opteretilo budžet. Unajmljivanje virtuelnog asistenta može biti rešenje, a jedna od platformi na kojoj ćete ga naći je UpWork.

7. Virtuelni kontakt: Razmotrite uvođenje četbota i preko njega ostvarite kontakt s potrošačima i komunicirajte usluge. Ukoliko mislite da je to programerski zahtevno, potražite neku od automatskih mogućnosti za razvijanje četbota Botsify.

8. Usavršite odnos s klijentima: Efikasan način da razumete potreba klijenata jeste CRM. Aplikacije koje vode ovaj menadžerski posao vas mogu u dobroj meri rasteretiti.

9. Rasporedite vreme: Raspoređivanje sopstvenog radnog vremena je posebna veština koju treba usavršavati. Iskoristite putovanje do kuće za definisanje dnevnih obaveza i obavite neke od poziva već u toku vožnje (preko Blututa, ako vozite). Pravite male pauze tokom radnog vremena, na 2 do 3 sata, u cilju produktivnosti. 

Razmotrite i korišćenje softvera i pratite vreme koje provodite na radnim zadacima.

Isprobajte bar neke od ovih 9 saveta i sigurni smo da ćete unaprediti organizaciju svog preduzeća.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi