Arhiva

FinTech u Srbiji

MDkzvIGQ

Finansijske i bankarske usluge kakve smo do sada poznavali menjaju se pojavom FinTech industrije, koja kombinuje finansijske usluge i modernu tehnologiju.

Učesnici na tržištu FinTecha su start-apovi, velike IT kompanije, kao i tradicionalne banke, a usluge koje oni pružaju su finansijske transakcije, onlajn bankarstvo, elektronski novac itd.

“Jedna od prvih asocijacija na FinTech su start-apovi koji ulaze u oblast bankarstva gde su tradicionalne banke decenijama dominirale i traže inovativne načine da ubrzaju, pojednostave ili reše određene probleme”, objašnjava za Našu mrežu finansijski stručnjak i osnivač finansijske kompanije Bright Finance Hub Bogdan Petrović.

Cilj FinTech-a je da privuče potrošače proizvodima i uslugama koje su korisnije, efikasnije, transparentnije i automatizovanije od onih trenutno dostupnih u finansijskim institucijama.

Međutim, kako navodi, pojam FinTech-a u Srbiji je limitiran. Uglavnom se povezuje sa mobilnim bankarstvom i mogućnošću da se bankarske usluge obavljaju putem mobilne aplikacije.

Ono što se u srpskoj FinTech industriji pojavljuje kao velika prepreka, kaže Petrović, je to što su propisi koji je regulišu veoma neusaglašeni i komplikovani.

Srpsko zakonodavstvo ne dozvoljava start-apovima da budu direktni konkuretni bankama, pa je razvoj ove industrije na našem tržištu otežan. Otežavajuća okolnost je i to što tehnološke i finansijske kompanije ne mogu da posluju sa kreditima zbog Zakona o bankama, po kojem se niko osim banke ne može baviti davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom.

Ono što je sigurno jeste da FinTech fundamentalno poboljšava kvalitet finansijskih usluga. Budućnost plaćanja je u digitalnom obliku, bez posrednika. FinTech donosi veću transparentost i brzinu – nema čekanja „da transakcija legne“. Gubi se razlika između domaćeg i međunarodnog platnog prometa, tehnologija izbacuje posrednike i smanjuje troškove.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi