Arhiva

HearOglasses – startap mladih preduzetnika za koji će se tek čuti

KPBkFcg0

Anđela Kocić, student elektronike i mikroelektronike na Elektronskom fakultetu u Nišu, nema problem sa sluhom i niko iz njene bliže okoline nema takav problem. Jedan nesrećan događaj, međutim, pomogao je Anđeli da se sa tom zajednicom neraskidivo poveže.

Da li ste ikada razmišljali o tome koliku opasnost za gluve ljude koji ne čuju ili su nagluvi predstavlja svaki izlazak na ulicu? Zamislite da svaki put kada nekud krenete vi osećate strah od toga da vam je život izložen opasnosti.

Anđela Kocić, student elektronike i mikroelektronike na Elektronskom fakultetu u Nišu, nema problem sa sluhom i niko iz njene bliže okoline nema takav problem. Jedan nesrećan događaj, međutim pomogao je Anđeli da se sa tom zajednicom neraskidivo poveže.

„Dok sam bila na osnovnim studijama živela sam u stanu koji je bio blizu prelaza pruge, gde je jednog dana devojka koja je tu prolazila nosila slušalice, slušala je glasnu muziku, nije čula voz, rampa se nije spustila i na taj način je izgubila život. Bila je mojih godina, iz Niša i to me je pogodilo na ličnom nivou. Kasnije sam razmišljala da i ja to često radim. Da, i ja stavim slušalice, pojačam muziku do kraja i krenem na faks. Pali su mi na pamet i gluv i i nagluvi ljudi koji nisu neodgovorni kao mi da stave slušalice i pojačaju muziku, nego jednostavno nemaju drugog izbora, ne čuju ništa i mogu sebe svakodnevno da dovedu u opasnost“, kaže Anđela. Razmišljajući o tome kako da pomogne ljudima koji ne čuju i da im olakša život odlučila je da pokrene svoj start-ap, uprkos tome što nikada nije želela da bude preduzetnik.

„Ja sam iz porodice preduzetnika, ali ja nisam želela da se ugledam na njih. Kada sam upisala faks nisam ni pomišljala da želim da budem preduzetnik. To sam vezivala za neispavanost, neuspeh, stres, nemogućnost da odeš na odmor. Želela sam da upišem fakultet, dobijem diplomu, nađem posao, radim od devet do pet, da mrzim ponedeljak, da mrzim šefa i kad završim posao, odem kući i to je to, završila sam sa svojim radnim danom“, kaže mlada preduzetnica i dodaje da je ipak shvatila da to nije za nju.

„Nakon tog iskustva odlučila sam se za rad sa malim timom, i u radnom okruženju u kojem sam mogla da donosim odluke, da inoviram, primenim neka svoja rešenja. Igrom slučaja, baš u tom trenutku se desilo i ovo sa devojkom i rešila sam da osnujem svoj start-ap koji se zove HearOglasses“, objašnjava Anđela.

HearOglasses je ubrzo postao bogatiji za još dva člana. Anđelinu viziju želele su da prate i njene kolege Dušan i Draško, a nedavno im se pridružila Tamara, kao četvrti član tima, koja je zadužena za komuniciranje s javnošću.

Tim radi na izradi naočara za osobe sa oštećenim sluhom i osobe koje ne ćuju. Sa tim naočarima može da se čuje tako što naočare imaju mikrofone sa svih strana. Ideja je da ti mikrofoni zamene uvo, odnosno sluh. Signali koje bi mikrofoni snimili dolaze do mikrokontrolera i mikrokontroler obrađuje te zvukove, određuje da li su opasni ili nisu i upozorava korisnike, ukoliko postoji opasnost u njihovoj blizini.

„U praksi, to bi značilo da ako vi idete ulicom i sa vaše desne strane vam neko trubi, ili škripe gume, ili dolazi voz, uključiće se svetlo na desnoj strani naočara i to će biti signal za vas – Hej, nešto je sa tvoje desne strane, okreni se, pogledaj. Dakle, to bi bilo nešto slično kao kada bi osoba koja čuje čula zvuk sa desne strane i odmah shvatila da treba da se okrene i da se na neki način možda skloni od opasnosti“, objašnjava Anđela.

Od kada se rodila ideja, naglašava Anđela, njihov tim je mnogo učio jer, oni su tada bili troje studenata sa Elektronskog fakulteta sa znanjem iz tehnike, ali skoro bez ikakvog znanja iz biznisa i bilo čega što bi trebalo da im pomogne da naprave jedan uspešan start-ap.

„O svemu smo dosta učili. O SWOT analizama, biznis planovima, kraudfandingu. Razgovaramo sa ljudima kako da se reklamiramo, kako da se plasiramo na tržište. Čak i one najmanje sitnice koje bi se možda podrazumevale nekom ko ima isustva, mi nismo imali pojma o tome“, kaže Anđela i dodaje da su nakon godinu dana intenzivnog učenja i promovisanja odlučili da se povku i da se samo fokusiraju na prototip.

„Sad želimo samo da budemo u garaži i da samo radimo na tome. Posvetili smo se tehnologiji i razlog zbog koga smo odložili kraudfanding kampanju, koja je trebalo da se desi početkom ove godine, jeste baš to što želimo da izađemo sa boljim proizvodom čak i prvi put u javnost. Kada predstavimo prototip naočara želimo da bude potpuno pouzdan, jer u ovom slučaju ne postoji polufunkcionalan prototip. Ne može da bude polufunkcionalan i da neko izađe na ulicu sa njim, mora da bude potpuno funkcionalan“, ističe Anđela i najavljuje kraudfanding kampanju u septembru ove godine.

Potvrda da start-ap mladih inženjera radi nešto veoma dobro jeste i pobeda na konkursu Generator Fluo koji je namenjen studentima i njihovim inovativnim preduzetničkim idejama, kao i nominacija za European Youth Award for Digital Solutions with Social Impact.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi