Arhiva

Kako čuvati podatke – na eksternom hard disku ili u Cloudu?

Budući da su računari i pametni telefoni postali naša svakodnevica, a razmena podataka sve veća i učestalija, postavlja se pitanje kako je najbezbednije čuvati velike količine podataka kojima svakodnovno raspolažemo. Dve najpopularnije opcije su eksterni hard disk i Cloud (oblak).

Eksterni hard diskovi su dodatni prostori za skladištenje podataka koje možete priključiti na svoj kompjuter, tablet ili čak na pametni telefon. Uz eksterni hard disk možete pristupiti svojim podacima u svakom trenutku.Osnovni nedostatak ovog načina čuvanja podataka je to što hard disk može da se fizički ošteti i da svi podaci nestanu u času. Takođe, da biste imali pristup svim podacima u svakom trenutku, morate da ga nosite stalno sa sobom, što nije najzgodnije i pritom ne smemo da zamislimo situaciju u kojoj bismo ostali bez ovog uređaja i izgubili vlasništvo nad ogromnom količinom informacija koje on sadrži. 

Cloud je, s druge strane, postao izuzetno popularan, jer je i više od mesta gde se čuvaju podaci. On predstavlja i postaje zajednički termin za niz usluga koje pružaju specifična digitalna operativna rešenja. 

Cloud predstavlja skup serverske, softverske i mrežne infrastrukture opremljen velikim kapacitetima skladišnog prostora i konstantnom podrškom inženjera kako bi se omogućilo korišćenje servisa bez zastoja i sa bilo koje lokacije na planeti. Cloud zamenjuje vaš postojeći server i pruža značajno veću fleksibilnost u radu.

Primera radi, u A1 Srbija postoji nekoliko rešenja koja su zasnovana na Cloud-u, a korisnicima mogu veoma da olakšaju ovakav način funkcionisanja i rada sa podacima, a to su pre svih Exoscale i Office 365.

Exoscale je Cloud platforma dizajnirana da obezbedi resurse za razvoj složenih biznis aplikacija korišćenjem standardnih DevOps alata. Može da odgovori na sve biznis potrebe u pogledu proizvodnog, testnog ili razvojnog okruženja i omogući bezbednost podataka. On je ISO sertifikovan i predstavlja pouzdanu podršku.

Cloud servis Microsoft 365 omogućava da podatke držite na nekom udaljenom serveru, kome pristupate preko interneta. Za IT kompanije postoje i naprednija rešenja. U suštini je isto kao da imate eksterni hard disk, samo što se on ne nalazi kod vas, već na nekoj drugoj, udaljenoj, sigurnoj lokaciji. Cloud servisu se pristupa instalacijom tog programa na svom računaru. Posle instalacije, izaberete direktorijume koje želite da čuvate na Cloudu, koji će se posle automatski prebacivati na njegov server. 

Osnovne prednosti ovog servisa su bezbednost, dostupnost u svakom trenutku i svakako, ušteda. 

Cloud ne može da se ošteti kao eksterni hard disk. Takođe, ukoliko se bilo šta dogodi računaru, svi podaci su sačuvani na serveru i mogu da se preuzmu u bilo kom trenutku sa bilo kog uređaja: desktopa, tableta, mobilnog aparata. Jedino što je u tom trenutku potrebno jesu internet i onlajn pristup Microsoft 365 portalu. Ova mogućnost objašnjava i drugu prednost, a to je dostupnost podataka. Korišćenjem ovog servisa, uštedećete na kupovini eksternih dodataka za skladištenje podataka, jer se usluga skladištenja podataka na Cloudu naplaćuje po veoma povoljnim cenama. 

Što se same bezbednosti podataka tiče, važno je da obezbedite svoj nalog korisničkim imenom i šifrom, a podaci mogu biti i enkriptovani zbog dodatne sigurnosti, koju svakako obezbeđuje i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. To znači da kompanija kod koje ste uzeli Cloud servis mora da se pridržava zakona i ne sme vaše podatke da deli.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi