Arhiva

Mali rečnik modernih biznis izraza

zYYOCak8

10 must know biznis termina!

Možemo da se zakunemo u to da bar pola Srbije ne razume značenje desetina anglo-američkih termina koje su naši privredno-ekonomski i medijski stručnjaci uveli u naš jezik.

Pojedini izrazi su se toliko odomaćili da pojedinci neće namerno da ih transkribuju, jer „gube smisao“.

Ne moramo da ih prevedemo bukvalno i da te termine pišemo ćirilicom, ali je neophodno da znamo šta znače. Bilo da ste laik, ili da želite uspešno da poslujete, bitno je da razumete pojmove koji su danas postali sastavni deo svakog biznisa, odnosno da budete finansijski edukovani.

U nastavku teksta ćemo pojasniti moderne biznis izraze koji se najčešće upotrebljavaju, a sa kojima se skoro svakodnevno susrećete.

Crowdfounding označava način prikupljanja velike količine sredstava za neki projekat ili poduhvat, kumulacijom malih količina novca koje dolaze od velikog broja ljudi, uglavnom preko interneta.

Reč je o grupnom finansiranju, što engleska kovanica crowdfunding u prevodu i znači, i način je za povezivanje zainteresiranih start-up kompanija sa potencijalnim investitorima primenom digitalnih alata. Više je različitih načina na koje start-ap kompanije mogu da finansiraju svoje preduzetničke poduhvate, kao što je i više načina na koji potencijalni investitori mogu „oploditi“ vlastiti finansijski kapital. Povezivanje te dve interesne grupe na finansijskom tržištu, putem odgovarajuće digitalne platforme, predstavlja jedan od mogućih načina finansiranja novih preduzetničkih projekata.

Grupno finansiranje može biti sa finansijskim povratom (engl. equity crowdfunding) u vidu pozajmljivanja novca uz otplatu kapitala, sa ili bez kamate, ili ulaganja kapitala sa podelom dobiti, odnosno modelom vrednosnih papira, a može biti i bez finansijskog povrata (engl. non-equity crowdfunding) u vidu donacija ili sponzorstva koje je utemeljeno na nagradama, ili na pretprodaji proizvoda.

Osnovna prednost grupnog finansiranja ogleda se u činjenici da relativno mali ulagači, koji su okupljeni oko zajedničke ideje, mogu napraviti značajne tržišne promene, na primer, ulaganjem u ekološki održive projekte i slično. Najveći nedostatak grupnog finansiranja ogleda se u rizičnosti prilikom ulaganja, jer ulagači nemaju direktan kontakt sa vlasnikom ideje (projekta), ili veće saznanje od onoga što je postavljeno na veb-stranici projekta na nekoj od platformi za grupno finansiranje.

Najznačajnije globalne platforme za grupno finansiranje jesu Kickstarter (najveća platforma za finansiranje kreativnih projekata) i Indiegogo: specijalizirana platforma za inovacije u tehnologiji i dizajnu.

Blockchain označava tehnologiju pomoću koje radi bitcoin i sve druge kriptovalute. Čine je manje baze (blokovi), koje su međusobno digitalno povezane, a koje sadrže podatke koji su povezani u jednosmeran lanac, u kojem svaka nova karika, odnosno blok, zavisi od vrednosti prve, starije karike. Kako to obično biva u informatici kada je nužna sigurnost i određen nivo privatnosti, povezivanje blokova u lanac temeljeno je na kriptografiji.

Interesantno jeste to kako blockchain funkcioniše. Zamislite tabelu sa podacima koja se duplira hiljadama puta preko mreže računara. Potom zamislite da je ta mreža dizajnirana tako da redovno ažurira tu tabelu i imate osnovno razumevanje blokchaina.

Informacije koje se čuvaju na blokchain bazi postoje kao zajednička i kontinuirano usklađena – baza podataka, što predstavlja način korišćenja mreže koja ima očigledne prednosti. Zapisi koje baza blockchaina sadrži su javni i lako se mogu proveriti. Istovremeno hostovana milionima računara, njeni podaci su dostupni svima na internetu.

Najbolji primer na kojem možete shvatiti kako to funkcioniše jeste primer Word dokumenta. Zamislite timski rad na jednom takvom dokumentu. Kada kreirate dokument i pošaljete ga mejlom drugom članu tima, sve što možete jeste da čekate da on završi reviziju i pošalje taj dokument nazad vama. Upravo to jeste način na koji baze podataka danas rade – dva vlasnika baze ne mogu istovremeno da rade na jednom zapisu u toj bazi.

Opisani način upravo jeste način na koji banke danas rade sa transferima – na određeni period zaključa se pristup sredstvima, dok traje transfer, a kada se na drugoj strani ažurira podatak, otključava se pristup.

Blockchain rešava problem stvaranja distribuirane baze podataka, bez potrebe za korišćenjem posebnog trećeg lica koje će nadzirati transakcije.

Šta to konkretno znači? U klasičnim bankarskim transakcijama između dva korisnika, banka igra ulogu nadzornika i beležnika transakcija. Zašto uopšte postoji treće, nezavisno lice? Zato što osigurava da jedan korisnik neće namerno prevariti drugog. Naravno, to funkcioniše pod pretpostavkom da dva lica imaju poverenja u nezavisnog kontrolera, banku, a to banci daje popriličnu moć i izvor zarade.

Blockchain pruža alternativu takvom klasičnom sistemu tako što eliminiše treću stranu, kojoj treba verovati. U blockchainu, treću stranu zamenjuje decentralizovana mreža nepoznatih računara koja potvrđuje transakcije na bazi specifičnog algoritma. Ko stoji iza računara koji se nalaze u toj mreži? Može biti svako ko, potvrđivanjem transakcije, želi da zaradi, da bude nagrađen, odnosno da „izrudari“ bitcoine ili neku drugu kriptovalutu koja se „rudari“.

Algoritmi blockchaina mogli bi obraditi svaku unetu informaciju, tako da bismo ovako organizovane podatke mogli imati u principu organizacije medicinskih zapisa na državnom ili svetskom nivou, glasanja na izborima, te drugih bitnih baza podataka, što se donekle i očekuje u budućnosti.

Start-up označava inovativan biznis koji ima potencijal brzog rasta na tržištu.

Unicorn (jednorog) jeste tehnološka kompanija, čija se vrednost procenjuje na najmanje milijardu dolara.

Pitch označava prezentovanje poslovne ideje u kratkom vremenskom intervalu potencijalnim partnerima i investitorima.

Minimum Viable Product (MVP) jeste termin koji predstavlja najbrži način da se prođe kroz proces kreiranja poizvoda, a sa sobom nosi minimalne osobine proizvoda.

Corporate Social Responsibility(CSR) označava društveno odgovorno poslovanje.

Offshoring označava poslovanje u drugim državama, koje pružaju poslovne i ekonomske prednosti u odnosu na kompaniju u svojoj državi.

Hendlovanje jeste termin koji znači raditi više stvari odjednom, ali uspešno i u roku.

Minglovanje označava poluformalno kratkotrajno „ćaskanje“ na javnim mestima i često sa nepoznatim ljudima. 

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi