Arhiva

Set ekonomskih mera za podršku privredi

f5HSY6Sp

Vlada Republike Srbije donela je paket ekonomskih mera sa ciljem podrške privrede i što bržeg oporavka sistema narušenog pojavom virusa COVID-19 i proglašenjem vanrednog stanja.

Paket pomoći privredi i stanovništvu biće finansiran iz rezervi u budžetu, kao i kroz pribavljanje sredstava na tržištu kapitala, domaćem i međunarodnom. U zavisnosti od situacije planira se i dodatna sektorska podrška pojedinim granama koje su najviše pogođene krizom.Vrednost paketa mera iznosi 5,1 milijardi evra, što je polovina godišnjeg budžeta ili 11 odsto BDP-a Srbije. 

Paket je podeljen u četiri dela:

1. Mere poreske politike

2. Direktna pomoć zaposlenima

3. Direktna podrška likvidnosti

4. Direktna pomoć građanstvu

Mere poreske politike odnose se na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na plate do kraja vanrednog stanja, odlaganje plaćanje akontacionog poreza na dobit i oslobađanje plaćanja od PDV za donacije.

Na ovaj način se poslodavci motivišu da uplaćuju neto zarade zaposlenima i da ne otpuštaju radnike, a imaće mogućnost da se odložene poreske obaveze isplate u 24 mesečne rate, ali ne pre januara 2021.

Ukupna vrednost ove vrste pomoći je 1,3 milijardi evra. 

Direktna pomoć zaposlenima obuhvata tri minimalne zarade od po 30 000 dinara što u ukupnom zbiru iznosi 97,3 milijardi dinara i obuhvatiće oko 900 000 ljudi koji su zaposleni u malim, mikro i srednjim preduzećima i kod preduzetnika. Svakom zaposlenom u tim privrednim subjektima država će uplatiti oko 750 evra na račun, dok se očekuje i finansijska podrška u iznosu od 50 odsto od minimalne zarade zaposlenih u velikim kompanijama koji su dobili rešenje o prekidu rada.

Direktna pomoć zaposlenima neće se primenjivati na preduzeća koja su od 15. marta smanjila broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Za podršku likvidnosti privrede biće izdvojeno 2,2 milijardi evra i to u vidu jeftinih, subvencionisanih kredita, sa niskim kamatnim stopama, a kroz fond za razvoj i kroz razne oblike garantnih šema. U pitanju su krediti iza kojih će stajati država, a služiće primarno za nabavku obrtnih sredstava i osiguranje likvidnosti kompanija.

Dodatni vid podršci likvidnosti privrede ostvariće se kroz korporativne obveznice. U pitanju je način finansiranja za velika preduzeća koji prati komplikovana regulativa, ali se radi na njenom pojednostavljivanju. Ovo je još jedan vid finansiranja likvidnosti odnosno pribavljanja kapitala. Emisijom obveznica na tržištu kapitala ideja je da velike kompanije prikupe novac za novo investiranje u proizvodnju i tehnološke kapacitete. Naglašeno je da će i država učestvovati u kupovini korporativnih obveznica, ali još uvek nije poznato u kojem iznosu sve dok kompanije ne izađu sa ponudom istih.

Mera direktne podrške građanstvu podrazumeva da će svaki punoletni stanovnik Republike Srbije po isteku vanrednog stanja dobiti bespovratnu pomoć od 100 evra, kao što je i najavljeno. 

U narednih mesec dana biće doneti svi akti koji su neophodni da se mere sprovedu, a važna informacija je da ni u jednom trenutku učešće javnog duga neće preći 60 odsto BDP-a. Privredna komora Srbije biće partner privredi u realizaciji programa podrške.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi