Arhiva

Šta sve podrazumeva pozitivna diskriminacija pri zapošljavanju?

Wt3ZaLcs

Pozitivna diskriminacija, koja se u SAD naziva i afirmativna akcija, podrazumeva davanje prednosti grupama koje su ranije trpele diskriminaciju pri zapošljavanju, školovanju i različitim životnim okolnostima.

Ugrožene ili osetljive grupe su tokom istorije bile žrtve predrasuda usled kojih su pojedinci – pripadnici tih grupa – stradali. Negativni stereotipi dovodili su do toga da su nekome na početku podeljene loše karte i da zbog toga tokom života snosi posledice.

Primera radi, istraživanja pokazuju da su žene u Srbiji često manje plaćene za obavljanje istog posla u odnosu na svoje muške kolege. Ista situacija postoji i u drugim zemljama gde se glasnije i energičnije govori o ovom problemu.

Ideja je da se ravnoteža uspostavi tako što će se ceo proces diskriminisanja obrnuti da ide u prilog onima koji su do tog momenta trpeli zbog svoje rase, invaliditeta, pola, trudnoće, seksualnog opredeljenja, političkog uverenja i drugih ličnih svojstava.

Ako se prilikom zapošljavanja primenjuje pozitivna diskriminacija, trebalo bi da se tokom procesa selekcije, u slučaju da se izbor vrši između dva kandidata koji ispunjavaju uslove i sličnog su nivoa obrazovanja i radnog iskustva, prednost daje onom koji je pripadnik ugrožene grupe. Glavni cilj je da se na ovaj način smanje nejednakosti i promovisanje različitosti unutar društva ili nekog konkretnog kolektiva.

Problem može nastati kada se, zarad smanjenja nejednakosti, prednost daje onima koji su manje kvalifikovani za određenu poziciju. Iz tog razloga, pri zapošljavanju morate voditi računa u slučaju da želite da primenite mere pozitivne diskriminacije. Prednost dajete kandidatu iz osetljive grupe samo onda kada imate pravu borbu jednakih. 

Ukoliko imate sopstveni biznis možete se postarati da se diskriminacija ne nastavlja. Uz primenu pozitivne diskriminacije, tamo gde za to ima prostora, možete dati svoj doprinos u stvaranju radnog okruženja u kojem svi imaju jednake prilike da iskažu svoj pun potencijal.  

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi