Arhiva

Šta treba da znate o kriptovalutama ako ste preduzetnik?

4024kMlN

Nedavno je u Crnoj Gori preko digitalne platforme Seljak.me prodata prva krava plaćena bitkoinom. Krava je dobila ime Bitkoinka, a plaćena je oko 0,03 bitkoina, što je oko 1.350 evra.

Ako ste preduzetnik ili vlasnik malog biznisa u Srbiji, verovatno ne znate pod kojim uslovima biste svoju robu prodali za bitkoine. Ali sada je pravi trenutak da saznate da li su kriptovalute legalno sredstvo plaćanja u Srbiji, da li se njima može trgovati, na koji način i kakav tretman imaju kada je u pitanju porez.

Zakon o digitalnoj imovini

Zakonom o digitalnoj imovini, koji je usvojen u decembru prošle, a primenjivaće se od juna ove godine, uređuje se izdavanje digitalne imovine i sekundarno trgovanje digitalnom imovinom, kao i pružanje usluga povezanih s digitalnom imovinom. Drugim rečima, Zakon garantuje potpunu legalnost trgovine kriptovalutom. 

Posedovanje kriptovalute je ovim Zakonom definisano kao da je slično posedovanju hartija od vrednosti, objašnjava osnivač knjigovodstva „Knjiški moljac” Milan Trbojević. Prema njegovim rečima, sa kriptovalutom je moguće trgovati, na nju se plaća porez i, iako je to nešto što je neopipljiva imovina, i dalje je imovina. 

Ipak, iako tu i tamo postoji neka prodavnica IT opreme, restoran ili teretana u Srbiji koje prihvataju da im u zamenu za njihovu uslugu ili proizvod date odgovarajući iznos bitkoina, i dalje nema mnogo mesta na kojima se može platiti usluga ili kupiti proizvod virtuelnim novcem. Ovome je, osim sveobuhvatnog nepoverenja građana, doprineo i novi Zakon o digitalnoj imovini prema kom trgovci i dalje neće moći da primaju bitkoine i da raspolažu njima, jer sva plaćanja moraju da se obavljaju u dinarima.

Međutim, kako kaže Trbojević, kriptovalutom preduzenici mogu lakše i brže da naplate svoje usluge iz inostranstva i premoste probleme koje imaju povodom naplate ili bankarskih transakcija sa nekom zemljom. 

Dakle, preduzetnici mogu trgovati kriptovalutom, i to bi se moglo predstaviti kao još jedna od mogućnosti koju nudite svojim kupcima, poput, na primer, plaćanje karticom, objašnjava on.

Kako funkcioniše trgovina kriptovalutom? 

Trgovina kriptovalutom funkcioniše uglavnom preko kripto menjačnica. Osim toga, američka kompanija za digitalna plaćanja PayPal, koji se koristi i u Srbiji, uvela je krajem marta plaćanje kriptovalutom. Ovo se odnosi samo na teritoriji SAD, ali se od ovako rastuće kompanije poput PayPal-a i rastuće valute poput kriptovalute, očekuje da će se vrlo brzo proširiti na čitav svet.

Kada je u pitanju poreski tretman na kriptovalute, finsansijski stručnjak Milan Trbojević objašnjava da je prodaja kriptovalute isto kao i prodaja ili kupovina bilo koje druge robe. Fizička lica će biti oporezovana sa 15% na trgovinu kritpovaluta na razliku između prodajne i nabavne cene, objašnjava on. Kada Zakon bude stupio na snagu, očekuje se i da će biti omogućena poreska prijava, tj. da će fizička lica moći da plate porez na digitalnu imovinu.

Podsetimo, najpoznatija kriptovaluta, bitkoin, u poslednjih par meseci beleži vrtoglav rast. U poslednjih par dana njegova vrednost vrti se oko 60.000 dolara, stoga, bi bilo na odmet razmisliti o svim pogodnostima koje sa sobom nosi digitalni novac.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi