Arhiva

Transverzalne veštine koje će vam pomoći na putu uspeha

05AiNQHe

Poslovno okruženje se konstantno menja i to je naša nova realnost, nevezano za zdravstvene okolnosti. Dinamika promena koje donose nove tehnologije u svetu rada, kao i društvene promene, ukazuju na potrebu za razvojem novih kompetencija.

U okruženju konstantnih promena i prilagođavanja, transverzalne tj. prenosive veštine predstavljaju jedan od načina kako možete da osigurate prohodnost na tržištu, uvećate konkurentsku prednost i olakšate promenu profesije, što je postalo dosta izraženo u protekle dve godine.

Za posao koji donosi visoku zaradu i napredovanje u karijeri nisu više dovoljna isključivo stručna znanja, ma koliko ona bila primenjiva i profitabilna. Neophodne su i one „meke”, društvene veštine i kvaliteti ličnosti koji će vas izdvojiti od ostalih.

Spisak prenosivih veština je veoma širok. Ukoliko mislite da vam neke veštine nedostaju ili da na nekima želite da poradite, pogledajte njihov spisak koji ih grupiše u pet kategorija:

1. Meke veštine – interpersonalne veštine poput veštine delegiranja, koučinga, slušanja, prezentovanja, kooperacije, itd. Zajednički sadržalac navednih veština se ogleda u veštini komunikacije.

2. Analitičke veštine – intelektualne veštine poput veštine prikupljanja tačnih podataka, numeričkih veština, strateškog razmišljanja, analize rizika, logičkog i kritičkog razmišljenja. Jednom rečju, veštine koje vam omogućavaju da identifikujete i analizirate situacije i probleme i pronalazite najefikasnija rešenja.

3. Tehničke veštine – praktične, konkretne veštine poput poznavanja rada na računaru, umeća rada sa određenim programima, hardverom, programiranje, HTML kodiranje, poznavanje rada sa Photoshopom, Illustratorom, vođenje društvenih mreža, i raznih aplikacija. Danas one predstavljaju izuzetno potrebne veštine s obzirom na to da se biznis u velikoj meri odvija putem interneta.

4. Organizacione veštine – možemo staviti znak jednakosti spram ovih veština i načela efikasnosti i efektivnosti koje dobijaju sve veću ulogu u savremenom modelu poslovanja. Neke od veština obuhvataju određivanje prioriteta, upravljanje vremenom, zadacima, resursima, koordinaciju, veštine jasne i uverljive prezentacije, uspešno vođenje sastanaka, efektivne tehnike pregovaranja, efektivno donošenje odluka, itd.

5. Lične veštine – jako povezane sa karakterom ličnosti, a obuhvataju veštine poput: integriteta, pouzdanosti, tačnosti, marljivosti, umeća donošenja odluka, upravljanja stresom.

Usvajanje ovih kompetencija podstiče pojedince da budu konkurentni i funkcionalni u sadašnjem i budućem profesionalnom prostoru, te da neometano koriste svoje sposobnosti. Razvijte veštine koje vam nedostaju kako bi vaša karijera bila uspešnija i budite u toku sa inovacijama, jer kao što smo pomenuli, tehnologija i okolnosti se menjaju brže nego ikad.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi