Arhiva

Vlada Srbije sutra usvaja pravni okvir za drugi paket pomoći privrednicima

YdFyIyEW

Imajući u vidu da se kriza izazvana pandemijom korona virusa ne smiruje, Vlada Srbije preduzela je korake koji će pomoći privrednicima da se izbore sa izazovima koje ovo doba nosi.

Iz ministrastva finansija su najavili da novi paket pomoći obuhvata isplatu 60 odsto minimalne zarade za avgust i septembar (republički prosek), ali i jedan mesec odlaganja plaćanja poreza i doprinosa. Pojedinci, ali i preduzeća, takođe će imati moratorijum na plaćanje kredita još dva meseca.

Preduzeća koja su već koristila pomoć Vlade Srbije biće automatski prijavljena i za ovaj paket pomoći, a ona osnovana posle 15. marta 2020. godine, moraju sama da se prijave. Ministar finansija Siniša Mali je istakao da ova preduzeća treba da budu osnovana najkasnije do 20. jula i da se prijave do 15. septembra, tako što će na poreskoj prijavi kao datum dospeća poreza i doprinosa na zarade upisati 5. januar 2021. godine.

„To je oko 66 milijardi dinara, koliko će biti izdvojeno za dodatnu pomoć privrednicima u avgustu i u septembru. Ako uzmete u obzir sva preduzeća koja su u julu dobila minimalnu zaradu za zaposlene, reč je o 1.050.000 zaposlenih. Oni će dobiti još dva meseca po 155 evra po radniku“, naveo je Mali i objasnio da će obe uplate stići odjednom, u septembru. 

Velika pravna lica neće imati pravo na novi paket pomoći

Za razliku od prvog paketa mera kada su pravo na ceo ili polovinu minimalca imala sva preduzeća, drugi paket državne podrške usmeren je na ključni deo privrede, a to su mikro, mala i srednja preduzeća. Velika preduzeća koja su imala pravo na tri isplate po radniku od po 15.000 dinara, sada se nisu našla među privrednicima koji će dobiti državnu pomoć.

Prema Zakonu o računovodstvu koji je na snazi od 1. januara 2020. godine, veličina preduzeća određuje se na osnovu prosečnog broja zaposlenih, poslovnog prihoda i vrednosti ukupne aktive.

Tako se u mikro pravna lica razvrstavaju svi preduzetnici i firme kod kojih prosečan broj zaposlenih ne prelazi 10, poslovni prihod 700.000 evra, a vrednost ukupne aktive 350.000 evra.

U mala pravna lica spadaju ona kod kojih je prosečan broj zaposlenih 50, poslovni prihod 8 miliona evra, a vrednost ukupne active 4 miliona evra. 

Srednja pravna lica zapošljavaju do 250 radnika, ostvaruju prihod do 40 miliona evra, a vrednost ukupne aktive je 20 miliona evra, u dinarskoj protivvrednosti. Sva preduzeća koja prelaze granične vrednosti dva kriterijuma za srednja pravna lica – 250 zaposlenih, prihod od 40 miliona evra i aktiva vredna 20 miliona evra, spadaju u velika pravna lica i ona neće imati pravo na ovaj novi paket pomoći.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi