Arhiva

Zašto je SD WAN – softverski definisano umrežavanje – mreža budućnosti?

Sve je veći broj biznisa koji imaju nekoliko lokacija na kojima posluju. Međutim, problemi se javljaju kada te lokacije treba da se povežu sa centralnom lokacijom ili cloud-om kako bi se razmenili podaci i koristile aplikacije.

Tada je važno da mreža funkcioniše efikasno, da se poveća pouzdanost i dostupnost aplikacija, kao i da se skrati vreme neophodno za upravljanje takvom mrežom i smanje resursi koje koristite. Svakako vam je važno da bez smetnji održavate onlajn sastanke i bezbedno šaljete mejlove sa raznim poslovnim podacima.

Dakle, reklo bi se da su potrebni agilnost, veća produktivnost, veći kapaciteti i bezbednost. Zahvaljujući savremenom A1 SD WAN rešenju moguće je ostvariti sve te ciljeve. Pomoću ove managed service usluge saobraćaj se optimizuje preko više dostupnih veza, dajući vam vidljivost i kontrolu vašeg saobraćaja u realnom vremenu, dok istovremeno pruža jeftiniju alternativu, tako da je novčana ušteda svojevrstan dodatak na celu paletu naprednih funkcionalnosti koji se nude kroz novo rešenje.

U poređenju sa VPN mrežom, SD-WAN nudi veću fleksibilnost, jer omogućava protok saobraćaja preko više transportnih mreža, za razliku od VPN-a koji sav saobraćaj šalje jednim putem. To je kao da imate samo jednu ulicu kojom možete stići na posao, a vaš kolega ima pet različitih puteva, čime drastično smanjuje rizik da upadne u gužvu.

Takođe, neke kompanije i sistemi, usled dominantnosti eletkronske komunikacije u poslovnoj komunikaciji, moraju da se oslone na aplikacije sa pouzdanim performansama. Usled velike količine podataka i informacija koje idu preko servera, pored performansi, aplikacija mora zadovoljiti određeni SLA (Service Level Agreement) u slučaju otkazivanja linkova i drugih problema sa mrežom. Stoga brzina i pouzdanost rada su još jedna prednost, što naravno indirektno utiče i na cenu, jer ne dolazi do neplaniranih troškova usled nepouzdanosti tehnologije i „gužve” pri slanju podataka. A1 SD-WAN će dinamički usmeravati saobraćaj na najbolji dostupni link ili u skladu sa definisanim biznis polisima, koristeći napredne algoritme provere kvalieta mreže i njenih linkova u realnom vremenu. Ako dostupne veze pokazuju bilo kakve probleme u prenosu odmah će se primeniti mehanizam regulacije kako bi se osigurale performanse aplikacija visokog prioriteta.

Zahvaljujući savremenom A1 SD-WAN rešenju, koje uključuje inteligentni pristup mrežnom funkcionisanju, možete da imate bolju vidljivost i kontrolu nad vašim saobraćajem u realnom vremenu, kao i da upravljate čitavom mrežom iz jednog centra i reagujete na eventualne probleme u roku od nekoliko sekundi. Nove lokacije se mogu povezati za par sati i to uz koncept zero-touch provisiong-a, jer je uređaju koji se pošalje na lokaciju potrebna samo internet veza i napajanje.

Tokom promotivnog perioda koji traje do 1. oktobra 2022. provera svih funkcionalnosti u okviru korisnikovog mrežnog okruženja je besplatna.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi
Naša mreža u Vašem inboksu!

Prijavite se na naš newsletter i dobijajte najnovije savete, vodiče i priče direktno u Vaš inboks.