Arhiva

Zašto mala i srednja preduzeća treba da imaju fond za hitne slučajeve?

F0F5jVi3

Većinu vlasnika preduzeća protekle dve godine su naučile da moraju biti spremni na najgore (i neočekivano). Naravno, ne očekuje se da možete da predvidite globalnu pandemiju i druga dešavanja poput situacije u Ukrajini, ali postoji način da ipak budete spremni koliko je to moguće, „kupite“ sebi vreme i stvorite šansu za prilagođavanje novim okolnostima.

Fond za hitne poslovne slučajeve je zaliha novca za „crne” dane, ili ako želite da istražite nove mogućnosti za svoje poslovanje.

Ovaj fond u poslovanju će vam dati samopouzdanje koje vam je potrebno kada dođe do neželjinih događaja. Govorimo i o tome ako se razbolite ili najbolji radnik uzme odsustvo ili ode od vas, ako se protiv vas pokrene neka sudska tužba ili ako je vaša „spora sezona” duža nego što ste očekivali. Iako možda deluje kao luksuz da odvajate sa strane novac koji možete da uključite u dnevne operacije, onda kada zatreba taj novac će vam vrata ostaviti otvorena nekoliko meseci dok radite sve što je potrebno da biste ostvarili više poslova i više profita.

Većina poslovnih savetnika vam može reći da samo uzmete još jedan kredit, zajam za mala preduzeća ili da zagrabite u svoje lične rezerve kako biste održali posao u teškim vremenima. Ali, da li je novo zaduživanje najbolje rešenje?

Razlozi „za i protiv” osnivanja fonda za hitne slučajeve

ZA: 

Smanjenje rizika – fond za hitne slučajeve smanjuje rizik od iznenađenja: bolest vlasnika ili ključnog zaposlenog, pad industrije ili interesovanja za proizvod, recesija ili pad na tržištu. Posedovanje rezervnog fonda vam omogućava da nastavite sa radom kroz teška vremena.

Nema potrebe za ličnim sredstvima – ako se nađete pred finansijskim izazovom, nećete morati da koristite lična sredstva da biste ga ublažili. Suočeni sa dvomesečnim gubitkom prihoda, 86% malih preduzeća je izjavilo da bi trebalo da preduzmu neke mere da dopune finansiranje ili smanje troškove – a za skoro polovinu ta akcija bi se oslanjala na lična sredstva vlasnika.

Izbegavajte probleme sa kreditima i naknadama za kašnjenje – nećete morati da se oslanjate na skupe kredite ili da plaćate naknade za kašnjenje. Bez fonda za hitne slučajeve, pad prihoda može značiti da ne možete da platite svoje račune na vreme, što znači da svoje operativne troškove možda stavljate na kreditne kartice ili plaćate naknade za kašnjenje. Što je još gore, možda nećete moći da isplatite plate.

PROTIV:

Ograničenja ulaganja – fond za hitne slučajeve možete ograničiti koliko ulažete u svoj posao. Iako je važno imati rezerve za hitne slučajeve, balansiranje novca koji ostavljate sa strane sa onim što treba da se ulaže iz dana u dan u vaše poslovanje može biti izazov.

Nedostatak povrata – vaš novac neće imati mnogo povrata u likvidnom fondu za hitne slučajeve, posebno kada su kamatne stope niske. Najbolje mesto za fond za hitne slučajeve je tradicionalni štedni račun, tako da možete ostati likvidni ako vam je novac potreban. Kamatne stope na tu vrstu računa takođe mogu biti veoma niske.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi