Arhiva

Želite sami da napravite vebsajt ili blog – rešenje je WordPress

qsLjS7ki

WordPress je jedna od najboljih i najjednostavnijih platformi za kreiranje sopstvenog sajta ili bloga. On pruža mnoge mogućnosti u dizajnu, u kreiranju onoga što želite, a pritom je besplatan i fantastičan alat za vaš biznis. WordPress čini 43% stranica na internetu, a koriste ga blogeri, mikro, makro i srednji biznisi, kao i najveće medijske kuće.

Najlakši i najbrži način izrade web stranice danas je korištenje ovog besplatnog CMS – content management sistema. Ovaj alat nudi preko 55.000 dodataka (theme, plug-in, widget..) koji će vam pomoći da kreirate baš onakav sajt/blog kakav želite, a ograničenje su jedino vaša mašta i tehničke mogućnosti računara. Preko WordPress-a možete da obavljate e-trgovinu, kreirate sadržaj kakav je potreban vašem biznisu, mejling liste, forume, analitiku.

Ono što je važno da znate jeste da u WordPressu postoji na hiljade plug-in dodataka za funkcionalnosti, pomoću kojih u trenutku možete da uređujete slike i medije za trenutni portfolio. Budući da je danas jako važna i promocija web stranice, postoji i SEO optimizacija, tj. prilagođavanje stranice kako bi bila što bolje pozicionirana u pretrazi. WordPress u tome ima veliku ulogu budući da je to „SEO frendly“ sistem, tj. pruža dobru podršku za web standarde. Osim toga, moguće je podesiti i real-time statistiku kako biste pratili posećenost vaših stranica, najgledanijih tekstova, komentara i sl. Na internetu možete pronaći mnogo besplatnih tutorijala kako se koristi WordPress.

WordPress nije jedini CMS, pa zašto ga izabrati?

Ovu platformu preporučujemo zato što ima puno opcija, pa ćete sa osnovnom instalacijom biti u mogućnosti da uradite šta god poželite. Ukoliko nešto nedostaje za vaše posebne zahteve, velika je verovatnoća da već postoji plug-in kojim će se to rešiti. Ishod je taj da ne morate ništa da kodirate.

S druge strane, WordPress je potpuno bezbedan. Kao i sa bilo kojim softverom ili operativnim sistemom, tokom godina postojalo je nekoliko ozbiljnih hakovanja, ali su programeri ubrzo uspeli da reše probleme. Poslednje verzije uključuju obaveštenja kada bi trebalo da ažurirate svoj sajt/blog i kada je dostupna nova verzija platforme. Proveravajte često svoju stranicu, ažurirajte je kada god je potrebno i nećete morati da brinete za njenu bezbednost.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi