Studije slučaja

Muva koja štedi novac

pisoar

Dakle, konkretan cilj je poput GPS navigacije za životne avanture, a ova jednostavna istina postaje još zanimljivija kada se primeni na potpuno neočekivan način.

Naime, za ovu priču potrebno je da uđemo u svet javnih toaleta i pogledamo kako je jedna mala muva napravila pravu revoluciju u poslovanju velikog aerodroma.

Svaki promašaj košta

Mesto dešavanja – aerodrom Šipol u Amsterdamu, najveća vazdušna luka u Holandiji i treća u Evropi po broju putnika.

Glavni akteri – dvojica zaposlenih u vazduhoplovnoj luci, rešenih da, tih devedesetih godina prošlog veka, poboljšaju higijenu u muškom kupatilu i uštede novac.

Koji problem je trebalo rešiti?

Pa, ukoliko ste imali prilike da se nađete u javnom toaletu, konkretno u onom namenjenom muškarcima, najverovatnije ste imali tu „čast“ da se, iz prve ruke, uverite da preciznost korisnika nije uvek baš na svom vrhuncu. Da, sve one žućkaste kapljice na zidu i podu oko pisoara posledica su lošeg ili nehajnog „nišanjenja“.

Sva ova prskanja i curenja uzrokovali su dodatne troškove čišćenja i održavanja higijene koji, zbog velikog broja korisnika toaleta na ovom prometnom aerodromu, uopšte nisu bili zanemarljivi. Bilo je potrebno smisliti nekakvo rešenje koje bi olakšalo posao čišćenja i/ili smanjilo troškove.

I tu na scenu stupa „Urinarna muva“!

Ideja iz vojničkih dana

Mušicu za uriniranje svetu je predstavio Aad Kieboom, jedan od menadžera aerodroma Šipol, a sama ideja potekla je od Josa van Bedafa, tadašnjeg šefa odeljenja za čišćenje.

Zapravo, Van Bedaf je prvi put naišao na mete za uriniranje 1960-ih godina, u vreme dok je službovao kao vojnik. Naime, on se prisetio da je, u jednom od pisoara toaleta koji je vojska koristila, neko nacrtao crnu tačku, tačno tamo gde je bilo najbolje ciljati. Ono što je bilo zanimljivo jeste to da je ovaj pisoar bio značajno čistiji od svih ostalih u kojima nije bilo tačke.

Ovu ideju Van Bedaf je izneo svom šefu uz predlog da, umesto tačke, u pisoarima bude postavljena nalepnica muve.

Na pitanje zašto mušica, a ne neka druga buba, Van Bedaf je odgovorio da je to živuljka na koju bi ljudi najradije gađali – asocira na nehigijenske uslove, niko ih ne voli, a ne izazivaju osećaj straha ili odvratnosti kao, na primer, bubašvabe. S druge strane, ukoliko bi bila postavljena slika, recimo, leptira korisnici toaleta bi se možda osećali krivim što ciljaju prema njoj, pa bi efekat mogao da bude suprotan željenom.

Predlog je ubrzo prosleđen višim instancama i odmah prihvaćen, pa se Urinarna muva za kratko vreme našla u svim pisoarima aerodroma Šipol.

Efekat urinarne muve

Praktično od samog starta Urinarna muva je počela da daje rezultate. Korisnici muškog toaleta sada su imali cilj na koji su mogli da fokusiraju svoju pažnju i… Dogodilo se čudo!

Neželjno prskanje bilo je smanjeno za neverovatnih 80%, a iz budžet predviđenog za čišćenje toaleta potrošeno je 8% manje sredstava.

Drugim rečima, sa minimumom uloženih sredstava, značajno je smanjena količina prljavštine, preveniran je razvoj bakterija i drugih patogena, a sami toaleti počeli su da mirišu znatno prijatnije.

Bilo je zaista neverovatno koliki efekat je postignut samo zahvaljujući jednoj maloj muvi.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Niz godina se bavi svim oblastima internet marketinga sa naglaskom na kopirajting, SEO i društvene mreže. Svoje iskustvo prenosi kroz predavanja vezana za različite oblasti internet marketinga fokusirajući se na praktičnu stranu koja je osnova uspešnog poslovanja.

Više o Ivanu