Arhiva

Da li padaju cene zakupa poslovnog prostora i gde?

j188K2Yo

Kako je koronavirus zahvatio sve delove naše planete, tako je „zapretio“ i svim delovima naše države, pa je situacija sa zakupom poslovnog prostora postala jedan od najvećih problema poslodavaca na teritoriji cele Srbije.

Pošto smo već govorili o Beogradu i trendu smanjivanja cena i broja zakupa poslovnog prostora u ovom gradu, proverili smo kakva je situacija u Vojvodini.

Novi Sad

Kako su mnoge firme širom zemlje, koje imaju uslova za rad od kuće i čija priroda posla to dozvoljava, prebacile poslovanje na online režim, opala je i potražnja za izdavanjem poslovnog prostora, ali su uz to korigovane i cene. Lokali, kancelarije i stanovi pretvoreni u poslovni prostor se u Novom Sadu sada nude za cenu od oko 200 evra, pa sve do 15.000 evra, u zavisnosti od kvadrature.

„Posle onog najlošijeg perioda sa koronavirusom, što se tiče cene zakupa stanova, svakako imamo manju potražnju. Međutim, što se tiče cene zakupa lokala, to zavisi od lokacije. Na najboljim pozicijama, gde je lokal dobar, cene zakupa nisu oscilovale. Jedino što se menjalo kod ovakvih lokala jesu interni dogovori sa starim zakupcima“, kaže direktor agencija za promet nekretnina „Gold“ u Novom Sadu, Miodrag Tomić.

On je takođe naveo da su u većem broju zakup lokala u kojima su poslovali otkazivali manji biznisi, a glavni razlog za to je nedostatak prihoda u vreme pandemije koronavirusa.

Zrenjanin

S obzirom na to da je malo manje razvijen od Novog Sada, u Zrenjaninu je situacija malo drugačija. Različiti sajtovi sa oglasima ne podrazumevaju veliki broj ponuda za izdavanje kancelarija i poslovnih lokala, ali je jasno da je cena nešto niža. U ovom gradu, čini se da cene odgovaraju svačijem džepu, pa se poslovni prostor može naći i za 50, ali i za 2.000 evra. 

 I Novi Sad je pomogao svojim građanima

Svakom preduzetniku i preduzeću, da li malom, srednjem ili velikom, su teško pale sve mere koje su stupile na stanu zbog pandemije, a koje se odnose na ograničenje poslovanja. Međutim, i pored ovih mera koje su doneli državni organi, lokalne vlasti su se potrudile da svakom preduzetniku koji iznajmljuje lokale koji su u gradskom vlasništvu, umanje mesečne kirije. Pored toga što se zakup tezgi na pijacama uopšte nije naplaćivao dok pijace nisu radile prošle godine, grad je u to vreme omogućio i popust na zakup poslovnog prostora u gradu i SPENS-u kako bi se pružila podrška privatnim firmama. Lokalima koji su u vlasništvu grada Novog Sada smanjene su vrednosti boda za 50%, rečeno nam je u Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove.U sledećem tekstu istražićemo cene zakupa poslovnog prostora na jugu zemlje, sa fokusom na gradove poput Kragujevca, Niša i Vranja.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi