Svi pričaju o VEGE KUHINJICA
I slatko i zdravo.
Pažnja koja se poklanja ishrani sve je veća. Danas je važno da jedemo zdravije, da biramo zdravije proizvode, da unosimo dovoljno voća, vitamina, ali pre svega i da vodimo računa o tome koliko šećera ubacujemo u svoj organizam. I prilikom odabira načina ishrane, važno je da to bude zdravije. Vege kuhinja je pravo mesto na kojem možete da dobijete savete kako da se ne odričete šećera, a da se zasladite i kako da u organizam unosite zdravu hranu.
Polako ali sigurno širi se svest o značaju zdrave ishrane, pogotovu kada je konzumacija šećera u pitanju. Potrebno je ljude edukovati da nije poenta u izbacivanju šećera iz ishrane jer je on neophodan i predstavlja pogonsko gorivo hraneći naše ćelije, već objasniti da postoje i zdravi šećeri koji su itekako neophodni. Ako se akcenat stavlja na vegansku i sirovu ishranu, veganska zato što je sve više ljudi alergično na laktozu i pojedine namirnice životinjskog porekla ili iz nekog drugog razloga ne žele da konzumiraju takvu vrstu namirnica, a sirova jer se na ovaj način pripreme ne gube hranjivi sastojci. Ali, mislim da je najpre zamisao ovakvog koncepta okrenuta problemu konzumacije nezdravih šećera.
Zašto se ovaj koncept lakše usvaja kod ljudi iz gradova, i kako po vašem mišljenju može da se proširi dalje?
Veoma me čini srećnom što sve više ljudi vodi računa o onome šta jede, ali i o svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti. Mislim da ove dve stvari daju potpuni uvid u to zašto je ovo popularnije u velikim gradovima. Verovatno je nama koji živimo u njima sve mnogo pristupačnije. Kada pričamo o manjim sredinama, mislimo da su oni po prirodi stvari u boljoj poziciji da se hrane zdravije, jer mogu mnogo stvari i sami da uzgajaju.
Koliko je bitan momenat umrežavanja sa zajednicom za dalji razvoj ovakvog biznis modela?
Što se tiče širenja zajednice zasnovane na konceptu zdrave ishrane i tu postoji dosta prostora, ali zaista čovek mora da bude maksimalno posvećen da bi to radio na pravi način. Naravno sve počne iz saznanja da i sama imam dosta zdravstvenih problema upravo koji su u vezi sa brzim životom, nezdravom ishranom i velikim brojem obaveza. A onda shvatite da biste to mogli primeniti i na širu društvenu zajednicu tako što ćete znanje i talenat (da ne budem neskromna) podeliti sa drugim ljudima. I zaista mnogo vremena provodim, pored svog posla i u edukaciji u vezi sa izradom samih slatkiša, ali i o značaju zdrave ishrane.
Link poslovanja: https://www.instagram.com/vege.kuhinjica/?hl=en
Autor
Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.
Više o Arhivi