Kolumne Aleksandra Petrovski

Ne odustajem od svog broja dok igra traje

Trebalo je samo da vidite koliko sam bila ponosna kada sam od moje frizerke dobila poziv za intimnu gala večeru povodom 20 godina samostalnog rada – karijere, od kojih ja kod nje idem skoro 15. Ako znate da imam kratku kosu (dakle, šišam se makar jednom u dva meseca) i da sam vrlo zahtevna „mušterija“ – shvatate koliko je ovo stabilna i čvrsta veza u svetu izobilja.

Najpre ću vam dati mali kontekst zbog čega mi je ova priča značajna, a mislim da i vama može da bude.

Maja je prošlog meseca proslavila svoj 40. rođendan i 20 godina rada, truda, neizvesnosti, uspona, padova, hrabrosti, radosti, podrške i ljubavi. Došla je u Beograd kao devojčurak, iz gradića na crnogorskom primorju i zbog građenja karijere se odvojila od svoje šestočlane porodice. U momentu kada sam prvi put, po preporuci, kročila u njen salon, bio je u prizemlju zgrade tik uz Kalemegdan i sa njom su radili njena mlađa sestra (imala je sto za manikir i bila je zadužena za birokratiju) i još jedan pomoćnik.

Šta se od tada promenilo? Ništa i sve.

Šiša me jednako posvećeno i pedantno kao pre 10-15 godina, čak koristi isti brend šampona i kreme za stilizovanje kose, ali je napredovala na svim drugim poljima.

Sada ima tri puta veći salon, prostran i svetao, ukrašen upečatljivim slikama njene dugogodišnje klijentkinje – poznate umetničke slikarke, udaljen 200 metara od prethodnog, ali na mnogo boljoj lokaciji. Ima dva asistenta, a sestra umesto manikira sada radi uslužno šminkanje. Ima i listu zakazanih termina za friziranje punu nekoliko meseci unapred. Ima i kraće radno vreme salona, trudeći se da ne pregori i uskladi sa svojim ostalim obavezama. Ima za supruga, momka sa kojim se zabavljala kada smo se prvi put upoznale, i sa njim dvoje dece. Ima i poduži portfolio naslovnica modnih magazina (Elle, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Grazia…), modnih editorijala (među kojima je najsjajnija zvezdica Gucci) i muzičkih spotova na kojima je radila, baš kao i Nedelju mode u Milanu (za Dolce&Gabbana). Ima češće pozive na modne revije i druga društvena dešavanja. Ima popriličan broj privatnih izazova, ali će vas uprkos tome dočekati nasmejana i optimistična.

Magovi preduzetništva rekli bi da je promašila što i pored tolike potražnje nema još makar tri para ruku, te da maksimalno iskoristi prostor i ime koje je u tom svetu stekla, da nije dobro da ceo posao zavisi od nje i da treba da pravi odstupnicu.

Možda ne zna previše o efikasnim biznis taktikama, ali odlično poznaje sebe i svoje klijente. Zna da tu dolazim baš zbog nje i da nisam zainteresovana da me iko drugi šiša ili nijansira kosu, kao što ja znam da će ona ako treba doći ranije na posao, samo da bi mi izašla u susret zbog bebe. Zna da je meni moja frizura jednako važna kao i bilo kojoj javnoj ličnosti koja kod nje dolazi, kao što ja znam da imam isti tretman kao i pop pevačica koju prati 450.000 ljudi na Instagramu. Zna da obraćam pažnju na svaki detalj, kao što ja znam da će saslušati moje želje i uobličiti ih onako kako najbolje pristaje mom licu. I zbog svega toga nikada (pre nego što odem) nisam pitala koja je cena friziranja, a svaka žena kojoj sam je preporučila – bila je oduševljena.

Možda nije odabrala najlakši put, ali je odabrala svoj. Od prvog dana kada sam joj dopustila da mi „radi o glavi“ do danas Maja jasno zna šta je to što za sebe želi, pa prema tome bira koje će bitke da bije. A uvek je birala da bude Čovek, pa sve ostalo. Ima prilika koje je možda zbog (životnih) okolnosti propustila, ali ima i onih koje su joj višestruko vratile, jer je bila strpljiva da ih sačeka.

Da se razumemo: ovo nije plaćena reklama. Maja čak i ne zna da ću napisati tekst o njoj. Dobila sam instant inspiraciju kada sam nedavno bila kod nje i onako usput je pitala kako je provela 1. maj (ponedeljak je ujedno njen jedini slobodan dan u nedelji), a ona mi emotivno odgovorila:

Zamisli! Zvao me je jedan momak i rekao da njegova devojka jedino što želi je da joj ja radim frizuru za njihovo venčanje. I ja nisam mogla da odbijem, iako je bio 1. maj. Pa, još mi se nije dogodilo da me mladoženja zove.

Zato joj se dogodilo da je zovu od Istanbula do Pariza – da joj plate avionsku kartu, luksuzni smeštaj i dnevnicu da baš ona stilizuje kosu za neki poseban dan. Frizera je na stotine hiljada. Ne samo između ove dve metropole, nego i na potezu između mog stana i njenog salona – prođem pored minimum još pet. Ali, za nas koji joj verujemo da će bez mnogo reči napravi magiju od frizure – Maja je jedna jedina.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Brend pripovedač, edukatorka i konsultantkinja. Novinarka. Dve decenije po profesiji, a sada po životnom opredeljenju – osoba koja traga za odgovorima, uobličava pitanja, ume da sluša i čuje, osoba koja pre drugih pokušava da spozna sledeću veliku ideju dok je još u povoju i one za koje misli da vrede osvetljava drugima, pomaže različitim svetovima da se razumeju, “rasklapa” kompleksne pojave i daje smisao onim naizgled malim.

Više o Aleksandri