Finansije

Doneće poštar ili kurir, pa platite

dostava

Plaćanje pouzećem, kao što mu i samo ime govori, obavlja se tek prilikom preuzimanja naručene robe. To bi značilo da proizvod ne plaćate pri naručivanju, već prilikom direktnog preuzimanja pošiljke u pošti ili prilikom preuzimanja od dostavljača. Nakon što dostavljač na vašu adresu dostavi naručenu pošiljku, tražiće da mu predate novčani iznos za koji je pošiljalac tražio da se naplati. Neki dostavljači čak računaju i određene dodatne troškove za plaćanje pouzećem, dok drugi dostavljaju besplatno. Zavisi od kurirske kompanije. Najčešće je dostavljenu robu moguće platiti isključivo gotovinom, a negde i platnom karticom u zavisnosti od firme. Dalje je dostavljačev zadatak da nakon preuzimanja novca, u zakazanom roku, najčešće je to tri do pet dana, izvrši prenos novca na račun kompanije prodavca robe.

***

Plaćanje pouzećem je odavno standard za mnoge kompanije koje se bave raznim vrstama trgovine. To nije novina, i stari je poslovni model koji osigurava naplatu i dobro korisničko iskustvo za krajnjeg kupca. Prvenstveno zato što imate osećaj da držite stvari pod kontrolom, odnosno da možete poručenu robu koju preuzimate i da pregledate pre nego je zaprimite. Oni bolje obavešteni bi trebali da znaju i da u svakom slučaju postoji rok za povrat robe i novca od petnaest dana. Ne treba vam objašnjenje. Samo vratite robu i tražite novac nazad. To je zakonski standard Evropske unije koji smo tiho prepisali, kao i većinu toga. Naravno, ovde govorimo o ecommerceu.

Naš je čovek prepadnut. Stalno misli da će neko da ga izvaćari za lovu, što se kroz istoriju često i dešavalo, pa ne čudi ovakvo ponašanje.

Koji su međutim izazovi kod ovog modela naplate isporučene robe i kako stvari stoje po belom svetu?

***

Pre nekoliko godina sam imao blagodat da učestvujem u projektu koji je pokazao da, od 31 tržišta na kom se poslovanje odvija, njih 5 koristi usluge plaćanja pouzećem. U pitanju je bilo nekoliko razvijenih evropskih zemalja, kao i jedna gigantska iz Azije. Aktuelna ovih dana zbog posete njenog predsednika našoj maloj državi. Dakle, sve one i dalje koriste gotovinu, kao i plaćanje karticom prilkom pouzeća ili preuzimanja pošiljke, uz još neke specifičnosti svakog pojedinačnog tržišta.

Ovo, naravno, utiče na biznis model kurirskih službi koje najčešće izvršavaju ovu uslugu. Ako je samo gotovina, to je najrasprostranjenije, te u nekim zemljama ostane i bakšiša za dostavljače. Ako je uvedeno plaćanje preko platnog terminala, ovo može da iskomplikuje situaciju. Nekada do te mere da se odsutaje od ovog biznis modela naplate, jer nepostoji motivacija onih koji rade isporuku da to rade.

Vrlo je prosto – radiće ako tu vide neku svoju korist. Pri tom ne mislim da vlasnike kurirskih kompanija nego na krajnje izvršioce. One koji su najviše izloženi, odnosno na prvoj liniji biznis fronta. Na penalu (nezadovoljnim) kupcima. Tako izložene radnike treba uvek dodatno ceniti i poštovati. Jeste li primetili da plava i žuta dostavljačka vojska dvotočkaških kurira po gradu ne prima gotovinu, odnosno nema uslugu plaćanja pouzećem? Šta mislite da je razlog?

Različite zemlje, različite kulture i različiti rezultati. Sve u svemu, trend plaćanja pouzećem se globalno smanjuje. Otprilike prati trend smanjenja učešća gotovine u ukupnom opticaju. Na te trendove i izjave se većini običnih građana (i preduzetnika) diže kosa na glavi, ali tako je – kako je. Realnost treba što bezbolnije prihvatati. Ne samo sa načinima plaćanja.

Svakako, neke od osnovnih prednosti plaćanja pouzećem za onlajn porudžbine ili poštanske porudžbine su:

  • Kupac ne mora da poseduje kreditnu/debitnu karticu da bi kupio (poreklo novca nije bitno);
  • Broj impulsivnih (neplaniranih) kupovina može da poraste ako plaćanje/naplata nije istovremeno s porudžbinom (rast prodaje);
  • Kredibilitet maloprodavaca može porasti, jer kupac plaća tek kada je artikal dostavljen (rast prodaje).

Jedan od osnovnih nedostataka za same maloprodavce u ovoj priči je taj što će veći broj porudžbina biti vraćen zbog činjenice da se se kupci manje osećaju obavezni ka lojalnosti kupovine nego kada treba da plate unapred. Lova je još uvek kod njih u džepu i to može biti nezgodno. Znam neke slučajeve u komšijskoj Rumuniji kada su velike isporuke robe od nekoliko hiljada evra išle stotinama kilometara u drugi grad, a onda se zbog razbijene čaše ili loše boje tekstila na odevnom predmetu vraćale prodavcu. Takav scenario može kreirati velike probleme i značajne troškove savesnim trgovcima.

Jedan od načina da se reši je ograničenje novčanog iznosa koji po pojedinačnoj pošiljci kurir može da prihvati. Takođe, ograničenja mogu biti veća za bezgotovinska plaćanja. Na primer, kažu da Pošta Kanade primenjuje limit od 1,000 kanadskih dolara za gotovinu, ali značajno veći iznos za plaćanje čekovima ili poštanskim uputnicama.

Osim navedenog, svedok sam da izazovi nastaju i u procesu praćenja prijema uplata kod kurirskih službi, njihovog preciznog evidentiranja, kao i prenosa na račun prodavca u dogovorenim rokovima. To sve može biti rastegljivo i finansijski neuredno, pa nastaju pomenuti izazovi u vrednim računovodstvenim timovima.

Sve u svemu, igranka.

Za mala preduzeća je ovo ipak popularna i jednostavna opcija, jer ne zahteva od kupca da ima platnu karticu. Osim toga, izbegavaju se i provizije za kartična plaćanja koja su mnogim trgovcima trn u oku. Ako još koketiraju sa sivom ekonomijom, eto radosti za plaćanja pouzećem.

Dodao bih ovde da je naš interni eksperiment pokazao da je uvođenjem ove opcije realno očekivati porast prodaje od 5-10%, tako da su sve to faktori koje treba uzeti u obzir. Naravno, i industriju o kojoj se radi, stanje kurirskih službi na tržištu, konkurenciju, itd.

Negde sam pročitao da je preovlađujuća većina transakcija u ecommerce prodaji na Bliskom istoku plaćena pouzećem. To je, takođe, dovelo do rasta kurirskih kompanija koje se bave ovim biznisom. Naravno, treba imati u vidu specifičnost tržišta, ukrupnjenost, logističku pokrivenost, itd.

***

Sabirajući sve, plaćanje pouzećem je zanimljiva tržišna niša i ne vidim niti jedan startap da se bavi ovom temom na inovativan način, želeći da je podigne na viši nivo tehnologije. A prostora i ideja ima, ihahaj.

Plaćanje gotovinom, platni terminali, plaćanje IPS-om preko telefona, instaliranje aplikacija na telefon koje mogu trenutno da fiskalizuju promet i prime bezgotovinski novac ..

Potrebno je da neko sve to promućka sa stvarnošću sveta kurirskih službi i donese novi standard u poslovanju. A to nije lako. Pre je mukotrpno.

Ima li inovatora u preduzetničkom avionu?

Plaćam pouzećem. 😊 Kripto valute stop.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Diplomirani ekonomista beogradskog EKOF-a koji 2024. godine puni dve decenije neprekidnog rada u reviziji, bankarstvu i maloprodaji. Prti jedinstven karijerni put, pretežak i divan.

Više o Ognjenu