Arhiva

Strah od tehnologije je strah od obogaćivanja života i poslovanja

eXwqLMoW

Tehnologija koja se okreće protiv čoveka jeste tema koja dugo okupira ljudsku misao, te je zato prisutna u raznim umetničkim delima, ali i ostvarenjima pop kulture.

Psiholozi su saglasni da strah od tehnologije ima patološki karakter, budući da se često odnosi na preuveličan i neopravdan strah. U osnovi ovog straha je nerazumevanje procesa koji stoji iza kreiranja tehnoloških rešenja, kao i nedostatak svesti o tome kako treba da koristimo tehnologiju.

Odakle dolazi strah od tehnologije?

Ljudi se uglavom plaše novina, jer one menjaju njihovu rutinu i svakodnevicu. Svaka inovacija otkriva novi, do tada nepoznati svet, a anksioznost se javlja kao reakcija na nepoznato i nerazumljivo. Nerazumevanje i neprihvatanje su česte reakcije na ovaj strah da nam neko oduzima slobodu i menja nama poznatu realnost. Pored straha od mašina koje nas kontrolišu, prisutan je i strah od društvenih mreža i njihovog efekta na ljudsku psihu.

Međutim, čak i u ostvarenju koje je privuklo veliku pažnju javnosti prethodne godine, polu-dokumentarnom filmu The Social Dilemma, čiji je ton takav da kreira paniku – poenta jeste da je tehnološki napredak neizbežan, da društvene mreže ne rade protiv nas, već ih treba upotrebljavati u svoju korist i konačno, proveravati informacije koje na njima, ali i na internetu generalno, dobijamo. 

Iako je ovaj zaključak bio razuman i umirujući, film je gradio dramatičnu predstavu realnosti u kojoj ostajemo izloženi i slomljeni pred silom koju ne možemo da kontrolišemo. Glavni razlog za ovaj pristup jeste privlačenje pažnje. Filmovi, tekstovi, knjige i objave koji podstiču strah od tehnologije imaju veću šansu da privuku pažnju i postanu viralni, jer takve poruke deluju efektnije i urgentnije.

Kako nam tehnologija pomaže napredak?

Tokom Kovid-19 krize tehnologija nam je pomogla u svakodnevnom životu – zahvaljujući beskontaktnim plaćanjima, društvenim mrežama i internetu uspeli smo da ostanemo bezbedni, povezani sa svojim najbližima i otvoreni za nove informacije.

Tehnologija vam svakodnevo pruža priliku da unapredite poslovanje. Mogućnost beskontaktne dostave i pojačano prisustvo na društvenim mrežama pomogli su da se tokom prethodne godine sačuvaju brojni biznisi koji su bili ugroženi. Ova prilično jednostavna tehnološka rešenja omogućila su vlasnicima biznisa da u realnom vremenu prepoznaju i odgovore na potrebe potrošača prateći njihove reakcije, komentare i upite. Složenija ICT rešenja mogu obezbediti još efikasniji rad i sigurniji i brži napredak. 

Primera radi, Mobility Insights je usluga koja vam pruža potpuno anonimne i sigurne podatke o kretanju potencijalnih potrošača kako biste unapredili svoju ponudu analizom njegovih navika, potreba i promena aktivnosti. Usluga se može prilagoditi svakoj kompaniji ponaosob, pa je moguće uraditi analizu pojedinačnih prodavnica ili celih ulica za kupovinu.

Što se kontakta s drugim ljudima tiče, komunikacija uživo jeste neophodna, ali u ekstremnim situacijama, poput pandemije ili fizičke udaljenosti, danas smo više nego ikada u stanju da održavamo kontakte s onima koje želimo da zadržimo u svom privatnom ili poslovnom životu. 

Napredak

Tehnološki napredak će se nastaviti, a deo naše svakodnevice postaće inovacije koje nam sada deluju nezamislivo. Živimo u doba ubrzanih promena, na koje je neretko teško adaptirati se, što može rezultirati anksioznošću. Ovo ipak ne znači da su promene po sebi loše, već da izlazimo iz zone komfora, a svaki izlazak tog tipa, čak i kada je kretanje u smeru bolje budućnosti izaziva stres. Uprkos tome, psiholozi uvek preporučuju ovakav izlazak jer je to jedini put ka sazrevanju, unapređenju, probijanju granica i prevazilaženju sopstvenih strahova. Kada stres prođe, postajemo bolja verzija sebe, u poboljšanom svetu u kome napredak i promenu treba prihvatiti kao konstantu.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi