Arhiva

Angažovanje saradnika po projektu – za i protiv

5ZZgX8mu

Ukoliko ste navikli da radite sa uigranim timom, angažovanje saradnika po projektu može vam izgledati kao veliki rizik. Međutim, uključivanje novih ljudi u dobro poznatu ekipu može da poboljša efikasnost i pospeši nove ideje koje izlaze iz poznatih okvira.

U nastavku vam predstavljamo neke od prednosti, ali i mana ovog tipa angažmana.

Prvo što je važno da imate u vidu jeste da bi na projektu trebalo da angažujete osobe koje vam zaista mogu biti od koristi i ojačati vaš tim tako što će neutralisati njegove slabe tačke. Najbolje je da se opredelite za nekoga sa iskustvom u sličnim projektima, za koga ste već dobili preporuke. Pored stručnosti, ova osoba bi morala da bude sposobna da se adaptira u već oformljeni tim. 

Adekvatan saradnik može da doprinese svežim rešenjima, jer će kao nova figura uticati na preispitivanje utvrđenih pozicija i relacija među kolegama. Takođe, može podstaći vaš tim da se oslobodi utvrđenih obrazaca razmišljanja i promeni svoju rutinu.

Nasuprot tome, moguće je da se saradnik angažovan po projektu ne uklopi u tim, kao i da dovede do disbalansa ili sloma utvrđene strukture. Ukoliko postoji jasna podela posla, a on svoje zadatke ne obavi na zadovoljavajući način, vrlo je verovatno da će neko od vaših stalnozaposlenih morati da ispravi taj propust. Ovo znači da gubite ne samo vreme, već i novac jer plaćate uslugu koja nije odgovorila na vaše potrebe i zahteve. 

Uz to, dodatni izazov predstavlja i angažovanje potencijalnih saradnika preko digitalnih kanala. U moru frilensera možete naleteti na različite tipove radnika sa različitih prostora. Ono što je dobro jeste što na ovaj način možete da dobijete uvid u perspektivu nekoga ko dolazi iz druge sredine, što vam možda može biti značajno. Ocene i prethodna iskustva korisnika njegovih usluga mogu vam pomoći pri izboru, ali ne možete biti sigurni da će vam nečiji rad odgovarati dok ga sami ne isprobate. 

Najracionalnije bi bilo da za značajne projekte sa kratkim rokovima birate „proverene opcije“, u najboljem slučaju ljude sa kojima ste već imali prilike da sarađujete na obostrano zadovoljstvo. Za manje zadatke gde vam je potreban neko sa svežim idejama možete se odlučiti za novog, nepoznatog saradnika. Možda ćete na taj način, uz malo rizikovanja, pronaći kvalitetnog radnika sa kojim ćete želeti da sarađujete i u budućnosti.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi