Arhiva

Angažovanje IT stručnjaka – šta treba da znate

4scpKG5I

U slučaju da vodite svoj biznis gde sami regrutujete buduće zaposlene, a niste dovoljno upućeni u IT ili imate HR tim koji ima sličan problem pa ne razume tehničke aspekte ovog posla, lako se možete naći u situaciji da ne znate šta vam je tačno potrebno niti kako da do toga dođete.

Ovo posebno važi za okolnosti u kojima nemate postojećeg IT saradnika koji bi mogao da vam pomogne i pokrije tehničku stranu razgovora s novim kandidatom.

Kao i kod angažovanja bilo kog stručnjaka, neophodno je da imate svest o svojim ciljevima i rokovima kako biste mogli da uspešno pregovarate i pronađete adekvatnu osobu. Šanse da savladate tehnički deo posla o kome malo znate, u kratkom periodu, minimalne su, tako da ćete zaključke morati da izvodite posredno.

Potražite preporuke prethodnih poslodavaca

Čak i kada ne razumete tehničke aspekte nečijeg posla, zadovoljstvo klijenata predstavlja univerzalni jezik razumljiv svakome ko traži kvalitetnu uslugu. Tražite preporuke od prethodnih poslodavaca i posebno se fokusirajte na najnovije projekte, kako se ne bi desilo da kandidat akcenat stavi na iskustva i saradnje koje više nisu relevantne.

Tražite uvid u ranije projekte

Portfolio je uvek dobar put da shvatite na čemu je neko radio, a dodatna pitanja mogu vam pomoći da procenite koliko je bio zainteresovan za projekte i motivisan za rad. Kada se ovo iskombinuje s preporukama, imaćete jasniju sliku o kapacitetima i radnoj etici kandidata.

Informišite se o vremenu kojim kandidat raspolaže

Vrlo je verovatno da vaš IT stručnjak paralelno radi na drugim projektima zbog čega je posebno važno da jasno definišete rok do kog vam je potrebno da se posao obavi. Pored toga, potrebno je da znate i kada će se tačno tokom dana baviti vašim projektom kako biste mogli da kontaktirate s njim za sva dodatna pitanja.

Još jedna bitna stavka kod definisanja vremena za rad odnosi se i na učešće u sastancima. Ukoliko vam je neophodno da saradnik učestvuje u većem broju sastanaka kako bi razumeo širu sliku i dobio jasniju predstavu o poslu kojim se bavite, neophodno je da to iskomunicirate i saznate da li mu takva vrsta angažmana odgovara.

Sposobnost za timski rad

Gotovo se podrazumeva da će vaš stručni saradnik moći da se snađe u individualnom radu i isporuči rešenja koja odgovaraju vašim potrebama. U krajnjoj liniji, kao IT stručnjak, on je tu da vas dodatno usmeri i ponudi vam najbolje i najefikasnije rešenje o kome vi možda i niste razmišljali. Problem može nastati kod timskog rada jer će ekspert izvesno dolaziti u kontakt s drugim članovima vašeg tima i neophodno je da njihova komunikacija bude jednostavna i uspešna. Najbolji način da proverite saradljivost potencijalnog saradnika jeste da ga pitate o prethodnim iskustvima timskog rada i pažljivo pratite šta će vam reći.

Prilagodljivost

Svaki projekat tokom realizacije trpi promene inicijalnog plana i izrazito je značajno da vaš IT stručnjak bude otvoren za izmene i unapređenja. IT industrija se svakodnevno menja i napreduje pa je bitno da prepoznate stručnjaka koji je u sam otvoren za napredak i konstantna unapređenja. Ovo je još jedan signal da pred sobom imate kvalitetnog potencijalnog saradnika koji će vam ponuditi kvalitetna rešenja.

Izvor: www.entrepreneur.com

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi