Arhiva

Bonusi u vreme krize – da ili ne?

mT0KR3b9

Kriza izazvana pandemijom korona virusa dovela je do gubitka velikog broja radnih mesta, ali i do smanjenja ili potpunog ukidanja bonusa.

Kako CNN prenosi, 66% ispitanih kompanija u SAD planiraju da daju bonuse i naredne godine, ali treba imati u vidu da su predviđeni bonusi uglavnom namenjeni onima na višim menadžerskim pozicijama.

Ukoliko razmišljate o bonusima pred Novu godinu, verovatno niste jedini. Čak iako ste imali naviku da ih dajete u prethodnim godinama, postoji šansa da se situacija sada promenila usled ekonomske krize nastale zbog pandemije. Pitanje koje se nameće jeste – da li bonusi ili izostanak bonusa utiču na performans zaposlenih?

Kada davati bonuse

Kompanije daju bonuse kako bi zaposleni bili dodatno motivisani za rad i ostvarivanje rezultata. Ovaj vid novčane motivacije je idealan kada se iskombinuje sa pohvalama i pružanjem prostora za napredovanje i usavršavanje. 

Veliki broj kompanija koje žele da angažuju vrhunske stručnjake ili zadrže postojeće zaposlene pribegavaju bonusima kao rešenju i stimulaciji. Jednokratni bonusi prilikom potpisivanja ugovora, prelaska na drugu poziciju ili oni koji su nagrada za uspešno urađen posao u kome je zaposleni imao veliku ulogu, uvek služe kao dobra motivacija. 

Pored toga, tu su i godišnji bonusi koji se daju na kraju celogodišnjeg rada i služe da motivišu zaposlene da ostanu i u narednoj godini i da pokažu da se njihov posvećeni rad ceni, ali i da je kompanija spremna da podeli profit sa zaposlenima i proslavi uspeh. Neke kompanije pred kraj godine daju bonus koji se naziva i 13. plata, koji zaposlenima pomaže da lakše prođu kroz skupu sezonu praznika.

Bonusi se generalno ne unose u ugovor, tako da zaposleni najčešće ne mogu da pretpostave kada će ih dobiti, niti da se žale kada su im uskraćeni. Naravno, imaju mogućnost da pregovaraju ukoliko smatraju da nisu dobili zasluženi bonus. 

Kada i kome ih dati

Na visinu bonusa trebalo bi da utiče učinak zaposlenog i to koliko je doprineo kompaniji svojim radom. Isto važi i za ceo tim koji se istakao u određenom periodu ili tokom rada na nekom značajnom projektu. 

Ako ste uspešno poslovali tokom ove godine i smatrate da su vaši zaposleni doprineli uspehu, dobro rešenje je da ih, davanjem bonusa, podstaknete na dalji, još efikasniji i posvećeniji rad. Bonusi ne moraju biti za sve zaposlene, već samo za one koji su se posebno istakli u vremenu krize. Uvek je korisno da im pokažete da cenite njihov rad i trud, kao i da dodatno vrednujete izrazito dobar učinak u periodu ekstremnog stresa i neizvesnosti

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi