Arhiva

Deset najperspektivnijih evropskih start-up kompanija

I8fhSAae

Mladi preduzetnici, milionske investicije, inovacije, razvoj naprednih ideja… i još mnogo cool reči su jasna asocijacija za jedan od fenomena današnjice – start-up!

Reč je o terminu koji vrlo često čujemo kako u svakodnevnom neformalnom razgovoru, uglavnom mladih ljudi, ali i u stručnim raspravama, naročito u kontekstu novih tehnologija. Znamo li uopšte šta je to start-up (startap)? 

Mnoštvo je definicija ovog pojma, a pokušaji da se jedna tako dinamična “pojava” modernog sveta spakuje u jednu rečenicu – čini se vrlo teškim. Ako bi tražili najbliže odrednice ili onu “nit” koja je protkana kroz svaku od definicija, rekli bismo da je reč o “inovativnom tehnološkom biznisu, koji je takav da može vrlo brzo da poraste”. Startap je firma u svom najranijem periodu razvoja, koju čini vrlo mali tim ljudi u kome svaki pojedinac preuzima više uloga. Startap preduzeća uglavnom razvijaju proizvod, uslugu ili platformu koja neke realne probleme rešava na inovativan, bolji i efikasniji način. 

Koji su to top deset startapova u Evropi?

Vođeni snom da će jednog dana postati kompanija, startap preduzeća prolaze vrlo težak put prepun različitih prepreka do cilja. Gotovo sve velike IT kompanije na svetu su počele kao startapi, a nama su danas najpoznatiji primeri kompanija i pojedinaca poput Leri Pejdža i Sergeja Brina osnivača Google-a, Džefa Bezosa osnivača Amazona, kontroverznog Trevisa Kalanika osnivača Uber-a ili Ilona Maska idejnog tvorca i vlasnika Tesla motors-a. Međutim, samo možemo da pomislimo koliko je hiljada onih koji su pokušali isto kao prethodno navedeni, ali za njih nikada nećemo čuti. Sada je momenat da predstavimo deset najperspektivnijih evropskih startap kompanija, a da li će i ko od njih postati novi primer za divljenje poput Airbnb-a, Facebook-a ili Uber-a, ostaje da vidimo.

1. Authentek – Startap koji nam dolazi iz Islanda, a reč je o automatizovanoj platformi za verifikaciju identiteta i privatnosti. Omogućava korisnicima da verifikuju svoj identitet i kreiraju sopstvene digitalne identifikacione brojeve na vrlo jednostavan i bezbedan način.

2. Actijoy – Njihov “proizvod” je taj koji brine o onima koje najviše volimo – našim slatkim ljubimcima! Ovaj češki startup kreirao je pametnu ogrlicu koja služi za praćenje zdravlja i aktivnosti vašeg ljubimca. Uz pomoć nje u svakom momentu možete videti zdravstveno stanje ljubimca, njegovu fizičku aktivnost kao i unos vode i hrane – i to sve na aplikaciji koja je povezana sa njihovom ogrlicom.

3. Deeper – Za sve one koji vole pecanje i opuštanje uz ribolov. Njihov izum je prvi u svetu bežični echo sounder, kompatibilan sa iOS i Android uređajima. Deeper koristi sonarnu tehnologiju pri skeniranju vode, te na taj način locira najbolja mesta za ribolov.

4. N26 – Jedna od prvih potpuno mobilnih banaka u Evropi! Kao jedan od najbrže rastućih startapa u Evropi, sa kancelarijama u Berlinu i Barseloni, spada i u vrlo traženo mesto za razvoj startap karijere. Naime, svi zaposleni dobijaju “N26 black card”, sa kojom dobijaju mnoštvo proizvoda i aktivnosti na sniženjima – snižene kurseve stranih jezika, teretane ili drugih profesionalnih programa za koje zaposleni smataju da će im značiti za razvoj karijere.

5. Softomotive – Reč je o softverskoj kompaniji iz Londona, koja pruža savremenu tehnologiju automatizacije robotizovanih procesa, čime se dodatno pospešuje i inovira razvoj digitalne radne snage u organizacijama.

6. AboutYou – Startap keriran u Hamburgu je jedna od najbrže rastućih kompanija za e-trgovinu u Evropi. Korisnicima nudi personalizovanu kupovinu samo uz pomoć pametnog telefona. Platforma se prilagođava preferencijama svake individue, sa izborom od preko 150.000 proizvoda i više od 1.000 različitih brendova.

7. Lingokids – Ova fenomenalna platforma dolazi nam iz Madrida, gde je i sam startap nastao. Reč je o aplikaciji uz pomoć koje deca mogu učiti engleski jezik. Sama platforma je izuzetno user-friendly, prilagođena uzrastu dece koja nudi step-by-step učenje jezika.

8. SolarisBank – Još jedan startap koji dolazi iz Nemačke, ovog puta iz Berlina. Bankarska platforma svojim korisnicima, uglavnom digitalnim kompanijama i startapima, omogućava pristup raznim modulima bankarskih usluga, koji se zatim mogu integrisati u njihove procese, veb stranice ili mobilne aplikacije.

9. Cabifi – Španski odgovor na Uber! Jedan od najvrednijih startapa trenutno u čitavoj Evropi. Dostupna u više od 12 zemalja, i preko 130 gradova širom sveta. Nekoliko klikova korisnika deli do udobne vožnje, a ova “španska uspešna priča” je samo tokom 2019. godine zatvorila investicioni krug na 160 miliona dolara, sa vrednošću od 1,4 milijarde dolara.

10. Darktrace – Od laboratorije Univerziteta u Kembridžu, do najperspektivnije evropske tehnološke kompanije, Darktrace se bori protiv kibernetičkog kriminala, koristeći AI i machine-learning za otkrivanje i suzbijanje pretnji. Darktrace već “čuva” prestonicu ruleta i kocke – Las Vegas, jednu od najvećih bankarskih grupacija na planeti, BNP Paribas, kao i francuskog automobilskog diva – Peugeot.

Kako Srbija stoji na start-up nebu?

Procenjeno je da u Srbiji trenutno ima oko 200 startap preduzeća i da su privukli oko 143 miliona evra investicija. Prema analizi i oceni američke organizacije Startup Genome, koja je ove godine analizirala preko 150 gradova sa svih kontinenata, startap ekosistem Beograd-Novi Sad se po prvi put našao među 54 takva sistema na planeti. 

Kao najjača strana “ekosistema” Beograd-Novi Sad ističe se pristupačan i kvalitetan inženjerski kadar, a kao najsnažniji sektori apostrofiraju se sektori video igre i “blockchain”. Nije na odmet podsetiti da se Srbija prema kvalitetu programera ubraja među 5 najboljih u svetu, a u oblasti kreiranja video igara i razvoja proizvoda zasnovanih na blockchain tehnologiji, Beograd i Novi Sad, su u top 10 startap ekosistema na svetu.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi