Arhiva

Imate ideju za sajt, ali koji DOMEN odabrati – .com, .rs ili .срб?

SWBWa9Fu

Bilo da pokrećete biznis i planirate da za svoju firmu kreirate sajt ili da napravite blog, za to je potreban domen.

Ukoliko niste sigurni koji domen bi trebalo da odaberete za svoj sajt, .com, .rs ili .срб, u nastavku vam donosimo prednosti i nedostatke svakog od njih.

Poslovanje u Srbiji

Ukoliko ste iz Srbije i radite u Srbiji .rs i .срб domeni su pravi izbor. Za razliku od generičkih domena kakav je .com, nacionalni domeni imaju prednost pri lokalnim pretragama. Dakle, ako vaš proizvod ili uslugu traži neko iz Srbije, veće su šanse da će Gugl preporučiti vaš sajt ako je na nacionalnom domenu i jeziku.

Ponekad postoji netačna pretpostavka da .com domen u kombinaciji sa sadržajem na engleskom jeziku gađa globalno tržište. Latinicu u svetu ne razume oko 2 milijarde i 700 miliona ljudi. Pritom, engleski jezik razume 14% ljudi u svetu, a tu spadaju i oni kojima je to maternji jezik i oni koji pored maternjeg jezika govore i engleski jezik. Zbog toga „napadati“ engleskim jezikom globalno tržište, a 86% tog globalnog tržišta vas ne razume, nije preporučljivo.

Domen na ćirilici

Ako preduzeće nastupa na našem tržištu, a brend komunicira na ćirilici, .срб domen je smislen izbor. Prednost .срб domena je da je to jedini internet domen na svetu koji omogućava da se adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju. 

Međutim, svi domeni sa internacionalizovanim nazivima (IDN) na svetu, pa i .срб, imali su ili još imaju neke tehničke probleme među kojima je najveći nemogućnost da adresa e-pošte bude u potpunosti ispisana na lokalnom nacionalnom pismu, tj. ispred znaka „@". Postoji globalna inicijativa pod okriljemorganizacije ICANN da taj problem bude rešen za sva pisma koja imaju ine-engleska slova, jer je on najveći uzrok smanjenog Interesovanja za .срб domen.

Poslovanje na drugim tržištima

Ako vam je važno tržište neke druge države ili poslujete na tržištu i neke druge države, svakako ćete sajt prevesti na zvanični jezik vaše ciljne grupe. Savet je da registrujete i nacionalni domen te države. Standardna preporuka za sve kompanije je da zauzmete sve domene koji su za vas relevantni, da se ne bi desilo da neko pod istim imenom registruje sadržaj na internetu. Ako vaša firma posluje u više zemalja registrujte nacionalne domene za svaku od država, a bilo bi dobro da registrujete i generički .com domen kako neko ne bi iskoristio vašu ideju.

Izvor: domen.rs

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi