Arhiva

Izgaranje na poslu – bolest 21. veka

Rezultati međunarodne medicinske studije za 2019. godinu, koju je sprovela farmaceutska kompanija Štada, pokazuju da se čak 66% zaposlenih u Srbiji bori sa problemom izgaranja na poslu.

Do izgaranja dolazi usled gomilanja hroničnog stresa i umora. Neki od simptoma su nezainteresovanost, negativne emocije prema svom poslu i sopstvenom angažmanu, utisak da ne napredujemo i ne doprinosimo. Više nismo u stanju da budemo efikasni i rešavamo svoje zadatke. Nastupa, metaforično rečeno, pregrevanje našeg sistema i tada smo prinuđeni da stanemo. Naš mozak više nije sposoban da obradi nove informacije, a telo da trpi stres i umor, zbog čega se okreće protiv nas.

Kako da prepoznate izgaranje na vreme?

Uvek je zanimljivo čuti iskustva lekara i njihove savete za suočavanje sa određenim problemom. Doktorka Suzan Bjali Has, psiholog i stručnjak za problem izgaranja na poslu, koja je držala brojne edukacije na ovu temu, daje savete kako da prepoznate simptome izgaranja.

Da biste predupredili izgaranje, najpre obratite pažnju na to da li ste konstantno iscrpljeni i nikako ne uspevate da se odmorite. Ciničnost i depersonalizacija, tj. potpuno emocionalno distanciranje od posla koji ste nekada voleli, takođe upućuju na ovaj poremećaj. Konačno, jasan znak su smanjena produktivnost i iznenadna, preterana sumnja u sopstvene kvalitete i sposobnosti.

Šta da radimo da bismo izbegli izgaranje?

Da bismo svoj posao voleli i radili ga na najbolji način, trebalo bi da napravimo balans između privatnog i poslovnog života. Kako dr Karlin Borišenko, organizacioni psiholog i zastupnik ideje o zen radnom mestu, navodi, bitno je da odredimo prioritete i usmerimo energiju na ono što je za nas ključno.

Zato, nađite hobi, opustiti se sa prijateljima, provedite vikend u prirodi ili gledajući omiljenu seriju. Ne zaboravite da nije poenta da radite puno, već strateški, i posvetite se tome da naučite najbitniju biznis veštinu – kako da posao ostavite na poslu.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi