Arhiva

Kako je pandemija uticala na navike potrošača?

kWm6YoUz

Pandemija COVID-19 promenila je ponašanje i navike potrošača, i tako naterala brendove da se prilagode novoj realnosti, koju čine e-trgovina, digitalni kanali komunikacije, beskontaktno poslovanje i plaćanje, kao i sve raširenija praksa kućne isporuke.

Nielsen, kao jedna od najvećih globalnih kompanija za merenje i analizu podataka, identifikovala je obrasce ponašanja potrošača u Kini i Italiji tokom trajanja pandemije. Kreiran je set od šest najznačajnijih promena kroz koje su se navedena tržišta kretala, a oni se mogu podeliti u tri ključna obrasca. 

Potražnja za kvalitetom i efikasnošću odlika je prve faze kada raste potražnja za zdravijom hranom i proizvodima za suzbijanje virusa. Rast lokalnog snabdevanja bio je evidentan tokom druge faze kada kupci užurbano “pune svoje ostave”. U kasnijim fazama koje dolaze sa restriktivnijim uslovima života, online ponuda postala je sve važnija. 

U skladu sa tim stručnjaci savetuju da nije vreme da se brendovi “povlače”. Naprotiv, prava je prilika da aktivnim prisustvom iz trenutne situacije izađu sa još većom bazom vernih korisnika i jačim brendom, i tako nastave rast kada se sve vrati u normalu. Potrebno je da kompanije mudro postupaju i vode računa o tome da su emocije potrošača preuzele vodeću ulogu u donošenju odluka, što potvrđuje i nedavno istraživanje Ipsos-a o promeni njihovog ponašanja. Ovo istraživanje ukazuje na to da će brendovi koji ispune očekivanja i vrednosti potrošača uspeti da ostvare dugoročno povećanje potrošačke aktivnosti, lojalnosti i prodaje. 

Za kompanije je u ovom mometnu važno da ulažu u odnos sa potrošačima, pokažu empatiju i budu izvor optimizma i pozitivnog uticaja. Dobar primer je akcija kompanije Lush koja je pozvala ljude da uđu u njihove prodavnice i operu ruke kada god to žele. Dakle, važno je da brendovi promovišu društveni napredak i opšte dobro, i u određenom smislu budu podrška potrošačima u procesu privikavanja na novu situaciju.

Veoma važan podatak koji govori u prilog o suštinskim promenama ne samo u ponašanju, već i u odabiru kanala kupovine, je rast od 82 posto online prodaje, zabeležen u Italiji i Španiji, zemljama najpogođenijim pandemijom. Ovaj podatak je dobar pokazatelj brendovima da je snažno online prisutvo veoma važno, kao i da će, uz lojalnu internet zajednicu, svaka naredna kriza biti uspešno prevaziđena ili makar umnogome ublažena.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi