Arhiva

Karakteristike malih biznisa 21. veka

Digitalno doba otvorilo je prostor za nove poslovne mogućnosti, a ukoliko želite da pokrenete svoj posao, bitno je da imate u vidu neke od karakteristika uspešnih malih biznisa u 21. veku.

Veliki deo poslova danas možete objavljati online. Ne morate, posebno na početku, da iznajmljujete poslovni prostor. Novac koji biste ovako potrošili možete da uložite pametnije – u kvalitetan kadar. Radite od kuće ili iz kafića i zaposlite saradnike koji će činiti isto. Možete ih angažovati po projektu, ali i pronaći nekoga sa kim ćete raditi na duže staze. Budite strpljivi i spremni za eksperimentisanje sa brojnim ponuđenim opcijama.

Uspešni mali biznisi 21. veka su osim ka novim talentima, uvek otvoreni ka inovacijama. Razvoj biznisa podrazumeva konstantne promene koje su u moderno doba često tehnološke prirode. Kako bi se ideja koju imate pretvorila u uspelu inovaciju, neophodno je da bude primenjiva u realnom poslovnom okruženju. 

Takođe, potrebno je da budete prisutni u digitalnom svetu, kako bi potencijalni klijenti i saradnici mogli da vas pronađu na različitim platformama i društvenim mrežama. Pošto se u 21. veku sve više stavlja fokus na vrednosti koje zastupate, a ne samo na uslugu koju pružate, trebalo bi da na svojim kanalima istaknete društveno odgovorne projekte u kojima učestvujete i inicijative koje podržavate.

Konačno, kako biste u današnje vreme uspeli, neophodno je da podstičete personalizovanu komunikaciju i da se zalažete za transparentnost. To znači da izbegavate generičke odgovore i otvoreno i javno odgovaranje na pitanja koja se tiču vašeg poslovanja. Ukoliko želite uspešan biznis, spremite se da čujete različita mišljenja i fokusirajte se na ona koja vam mogu pomoći da porastete. Ona će često dolaziti preko digitalnih kanala, ali nemojte im zato umanjivati značaj. Pokažite da ne samo da umete da slušate, već i da znate kako da stvorite svoj jedinstveni glas.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi