Arhiva

Moratorijum na otplatu kredita

D9DT2vyr

Šta podrazumeva, kad počinje da se primenjuje i da li bi trebalo nešto da preduzmemo da bismo ga prihvatili ili odbili?

Narodna banka Srbije propisala je moratorijum na otplatu kredita i mesečnih rata lizinga za sve dužnike koji to žele – fizička lica, poljoprivrednike, preduzetnike i privredna društva, uz napomenu da ovaj zastoj ne može biti kraći od 90 dana. U ovom periodu dužnici neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze, a neće im biti obračunavana ni zatezna kamata na dospela, a neizmirena potraživanja.

Oni će svoju pozajmicu otplaćivati tri meseca duže, a mesečna rata će im biti za nekoliko evra veća, jer će im ukupan iznos koji vraćaju biti uvećan za redovnu tromesečnu kamatu koju banke obračunavaju i tokom zastoja u otplati. Ova tromesečna kamata biće ravnomerno podeljena na broj preostalih rata.

Propis je objavljen u Službenom glasniku 17. marta, a na snagu je stupio 18. marta, pa je obaveza banke (i davaoca lizinga) da dužnicima ponudi zastoj u otplati obaveza u naredna tri dana, odnosno do 21. marta.

Šta to zapravo znači u praksi, i kako firme mogu da prihvate ili odbju moratorijum na otplatu kredita, pročitajte u ostatku teksta koji smo za vas pripremili.

Dakle, prva stvar koja nas očekuje jeste da banke sve svoje propise usklade sa odlukama Narodne banke Srbije koje se tiču moratorijuma, odnosno, mogućnosti zastoja u otplati kredita i lizinga dok traje vanredno stanje izazvano korona virusom u Srbiji.

U naredna dva dana one svim dužnicima moraju da ponude zastoj u otplati obaveza postavljenjem obaveštenja o ponudi na svom zvaničnom sajtu. Nakon toga će se smatrati da je ponuda dostavljena svakom dužniku.

Ukoliko želite da prihvatite ponudu i odložite plaćanje kredita, ne morate da preduzimate ništa. Zapravo, ako u roku od 10 dana ne odbijete navedenu ponudu, smatraće se da prihvatate moratorijum, bez obaveze da fizički posećujete banku.

Problem nastaje ako želite da nastavite da redovno izmirujete svoje obaveze i odbijete moratorijum, jer i dalje nema detaljnih instrukcija, ali se za sada razmatra nekoliko mogućnosti.

Najverovatniji scenario je da ćete najpre morati da kontaktirate banku telefonom ili putem imejla, ali da ćete za finalnu potvrdu svoje odluke skoro sigurno morati bar jednom fizički da poseti ekspozituru i zvaničnim potpisom date saglasnost da vam banka dalje sa računa skida mesečnu obavezu po utvrđenom planu otplate.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi