Arhiva

Najavljen nov paket državne pomoći do 48.000 dinara za svakog radnika, prve uplate do Sretenja

bmISZt2F

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, do Sretenja (15. februara) će biti donet dodatni paket pomoći privredi. On je rekao da će to biti manja pomoć od prvog paketa, ali predstavlja novu injekciju za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća, odnosno za 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom.

Vučić je precizirao će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se trenutno rade poslednje analize kako bi novac bio usmeren na pravi način, odnosno kako bi se pomoglo svima kojima je to potrebno.

Dakle, preduzeća bi mogla da očekuju pomoć u vidu 32.000 dinara po zaposlenom za dva meseca ili oko 48.000 dinara za tri meseca. Novi uvećani minimalac, koji važi za ovu godinu, iznosi oko 32.000 dinara. 

Ostaje da se vidi da li će pomoć biti podeljena linearno, jer u prethodnim paketima mera nije bila ista za male i velike privrednike, da li ostaju isti uslovi (nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tri meseca nakon dobijanja poslednje minimalne zarade).

Predsednik je najavio i da će biti pomoći sa još pola minimalca i za najugroženiji sektor, a to je turizam: za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi