Arhiva

Veštačka inteligencija i kreativnost – kako AI podstiče kreativne ideje?

1Hcg5LAL

Uprkos strahu da će veštačka inteligencija zameniti ljude i preuzeti njihove poslove, istorijsko iskustvo tehnološkog razvoja uči nas da je do sada bivalo drugačije. Iako je tačno da su inovacije doprinele tome da se ljudi zamene na određenim pozicijama, činjenica je da su često upravo one vodile do stvaranja čitavih novih grana poslovanja koje su podrazumevale i nova radna mesta.

Ovaj napredak je uvek dolazio zahvaljujući sposobnosti prihvatanja promena i kreativnom pristupu svakoj novoj situaciji kako bi se lakše uočila moguća rešenja i stvorile nove prilike za ljude.

Glavna funkcija tehnologije jeste da pomogne čoveku i, nasuprot uverenju da ga ona polako zamenjuje i čini suvišnim, izgleda da podstiče jednu od osobina svojstvenih isključivo ljudima – kreativnost. Ovo se postiže na tri načina: AI ljudima daje više vremena da se fokusiraju na razvoj ideja i inovacije, ostavlja prostor za kreativno kombinovanje različitih tehnoloških rešenja kako bi se stvorile nove mogućnosti za rad i omogućava nam da svoje kreativne odluke utemeljimo u mnogobrojnim podacima koje smo dobili zahvaljujući mašinskom prikupljanju i obradi.

Kako se tehnologija koristi kreativno?

Više slobodnog vremena znači više vremena za razmišljanje. U najboljem slučaju ovo podrazumeva i više vremena za otkrivanje novih rešenja i razvoj novih ideja. Oslobađanje od repetitivnih zadataka koji nam ne pomažu da razvijamo svoj proces mišljenja ostavlja nam vremena da se fokusiramo na najbitnije i najljudskije što možemo da ponudimo svetu – dalji razvoj ideja.

Poslodavci koji žele da napreduju i postanu lideri u svojim oblastima trebalo bi da imaju u vidu potrebe svojih zaposlenih, ali i da razmišljaju o tome kako da im daju što više vremena da pruže svoj idejni maksimum – ovo važi za gotovo sve oblasti poslovanja i utiče na unapređenje radnog procesa.

Zašto treba kreativno kombinovati različita tehnološka rešenja?

Ušteda vremena nam omogućava i da više razgovaramo s drugim ljudima, razmenjujemo kreativne ideje, čujemo tuđe mišljenje i zajedničkim snagama unapredimo svoju inicijalnu zamisao. Istorija nam pokazuje da su najbolja i najinovativnija rešenja nastajala kombinovanjem ideja i da najčešće nisu bila rezultat rada pojedinca. Isto važi i za AI – što više tehnoloških rešenja kobinujemo veće su šanse da pronađemo nove načine da ih iskoristimo da pomognu ljudima i dodatno im uštede vreme i olakšaju egzistenciju.

Tradicionalne kompanije koje nemaju kreativni pristup kombinovanju manje napreduju od onih koje postupaju suprotno. Primera radi, dron posmatran samostalno je leteća igračka. Ukoliko mu dodate kameru, služi za nadziranje.

Ako pored kamere dodate i senzore, robotsku ruku i AI softver dobijate samostalnu alatku koja može da se koristi za rad u skladištima ili transport robe. Tradicionalne kompanije i dalje koriste tradicionalne alatke koje zahtevaju ljudsko upravljanje i iziskuju nepotrebno trošenje vremena.Kreativni pristup tehnologiji i AI rešenjima znači konstantnu spremnost za promenu i razmišljanje o sledećem koraku. Kreativnost u osnovi podrazumeva nepristajanje na trenutno stanje i potrebu da se realnost osmisli na novi i bolji način.

Kako nam tehnologija pomaže da napravimo bolje kreativne izbore?

Veštačka inteligencija može nam pomoći da i sami postanemo inteligentniji. Čak i najbazičnijem nivou, AI nam pomaže da brže i bolje uočavamo šablone, analiziramo podatke i rešavamo probleme. Kako AI bude napredovala, sve će kreativnija biti perspektiva koju nudi i sve će se više razlikovati od ljudske. Nova perspektiva koju nismo uzeli u obzir znači i nove mogućnosti i nove ideje koje se odatle mogu razviti. Ovo znači da nas u budućnosti očekuju napredak i idejna rešenja koja sada, iz ugla iz kog gledamo na stvarnost, ne možemo ni da zamislimo.

Izvor: www.ey.com

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi